Miten kerron läheiselle peliongelmasta?

Peliongelmasta kannattaa puhua läheiselle, vaikka se tuntuisikin vaikealta. Keskustelusta voit löytää tukea sekä uusia keinoja ja voimaa ongelmien selvittämiseen. Jos kynnys puhua pelaamisesta ja sen seurauksista läheiselle on liian korkea, voit myös soittaa tai chatata Peluuriin. Voimme pohtia tilannettasi yhdessä.

Vinkkejä läheiselle kertomiseen

Voit miettiä etukäteen näitä kysymyksiä:

  • Kenelle haluan kertoa ja miksi? Esim. koskettaako pelaaminen ja sen seuraukset häntä henkilökohtaisesti, tarvitsetko apua tai kaipaatko kuuntelijaa.
  • Miten ja missä kerron? Varaa keskustelulle rauhallinen aika ja paikka.
  • Mitä kerron? Voit kirjoittaa itsellesi ylös, mitä haluat sanoa.
  • Kerro myös, jos olet jo lähtenyt etsimään itsellesi tukea ja selvittämään pelaamisen seurauksia. Se osoittaa, että olet valmis ottamaan vastuun asiasta.
  • Kerro koko tilanne avoimesti ja rehellisesti. Todellisen tilanteen osittainen kertominen nakertaa luottamusta.
  • Jos sinulla on huoli omasta turvallisuudestasi, kannattaa tilannetta miettiä tarkemmin ja ottaa siihen mukaan ulkopuolinen henkilö. Voit olla yhteydessä meihin, niin voimme miettiä keinoja yhdessä.
Mies ja nainen keskustelevat vakavailmeisinä.

Peliongelmasta puhuminen kannattaa

Vaikka rahapelaamisesta ja sen seurauksista puhuminen tuntuisi vaikealta, se kannattaa. Kun huomaa, että pelaaminen on lähtenyt hallinnasta, on luonnollista tuntea ahdistusta, syyllisyyttä, häpeää ja paljastumisen pelkoa.

Voit olla tilanteessa, jossa toisaalta mielesi tekee salata pelaamisen aiheuttamat seuraukset, toisaalta haluaisit kertoa asiasta läheiselle.

Rehellisyys itselle ja muille on keskeinen osa toipumista. On rehellistä myöntää itselleen, että omalla toiminnalla on aina vaikutus myös ympärillä oleviin ihmisiin. Kertomatta jättämiselläkin on aina vaikutuksensa, jotka vaikuttavat sinun tunteisiisi ja suhteeseesi läheiseen.

    Kertominen voi helpottaa oloa

    Salailu ja peittely lisää ahdistusta, joka taas voi ajaa pelaamaan lisää ja syventää kierrettä. Peliongelmista puhuminen hälventää usein häpeää ja pelkoa. Helpotuksen tunne voi olla suuri ja tämä saattaa antaa sinulle uutta voimaa ongelmien selvittämiseen. Keskustelusta luotettavan ystävän, perheenjäsenen, sukulaisen tai ammattilaisen kanssa voit saada tukea, rohkaisua ja uusia keinoja muutokseen.

    On ehkä helpompaa kertoa asiasta ystävälle kuin puolisolle tai vanhemmille. Voit ajatella, että kertomatta jättämisellä suojelet puolisoasi tai vanhempiasi. Melkein poikkeuksetta läheiset kuitenkin mieluummin tietävät kuin pysyvät pimennossa itselleen tärkeistä asioista. On myös reilua, että samassa taloudessa asuva tietää esimerkiksi missä kunnossa yhteinen talous todellisuudessa on.

    Vakavailmeinen nainen kahvikuppi kädessä, mies vastapäätä.

    Peliongelman paljastuminen voi aiheuttaa läheiselle kriisin

    Vaikka peliongelmista kertominen kannattaa, sinun on hyvä valmistautua läheisen reaktioon. Alkujärkytys, yllätys, pettymys ja suuttumus ovat todennäköisiä ja luonnollisia. Reaktion hyväksyminen voi olla sinulle vaikeaa, koska itse saatat kokea suurta helpotusta ja odotat ehkä häneltä ymmärrystä.

    Sinun on kuitenkin hyvää muistaa, että se mitä olet itse pyörittänyt mielessäsi jo pitkään, on toiselle aivan uusi asia. Pelaamisen ja sen seurausten paljastuminen voi aiheuttaa läheiselle kriisin. Anna siis hänelle aikaa asian sulattamiseen.

    Myös läheinen voi tarvita ulkopuolista tukea ja esimerkiksi Peluurin palvelut on tarkoitettu myös läheisille.

    Rohkaisemme siis sinua ylittämään kynnyksen ja puhumaan pelaamisesta ja sen seurauksista. Kielteisistä tunteista pääse parhaiten irti puhumalla jonkun luotettavan ihmisen kanssa.

    Lue myös Perheterapiaa pelihaittatyöhön

    Ota ensimmäinen askel -me tuemme sinua!

    Jos kynnys puhua asiasta läheiselle on liian korkea, voit myös soittaa tai chatata Peluuriin ja voimme pohtia tilannettasi yhdessä. Peluurin auttava puhelin on avoinna ma-pe, klo 12-18. Peluurin chat on avoinna ma, ke ja pe klo 12-15.