Läheisen on tärkeintä turvata oma taloutensa

Olipa tilanteesi sinulle tärkeän ihmisen pelaamisen vuoksi mikä tahansa, sinun on tärkeää turvata oma taloutesi. Älä jää talousvaikeuksissa yksin! Tukea on tarjolla. Voit soittaa tai chatata meille. Peluuurin auttava puhelin on avoinna ma-pe klo 12-18 ja chat ma, ke ja pe klo 12-15.

Miten suojelen omia ja hänen rahojaan?

Ongelmallinen rahapelaaminen järisyttää sekä pelaajan että sinun elämääsi. Ensimmäiset merkit näkyvät yleensä taloudessa. Pelaaja pelaa omansa ja välillä myös muiden rahat. Sinäkin saatat siirtyä uuteen taloudelliseen todellisuuteen. Olet ehkä jo menettänyt rahaa tai alkanut pelätä rahojesi puolesta.

Rahapelaajien läheisiä on monenlaisia, ja pelaajan kanssa eletään monenlaisissa tilanteissa: useimmat läheiset asuvat pelaajan kanssa, mutta monet ovat muita perheenjäseniä, sukulaisia tai ystäviä, jotka eivät voi tarkkaan tietää pelaajan taloustilannetta.

”Ystävyytemme on vaikeaa, koska nykyään meistä toisella ei ole koskaan rahaa. Ennen kumpikin maksoi kahvilassa omat kahvinsa ja ravintolassa omat ruokansa, mutta nyt emme enää käy missään. Minulle oli järkytys, että ystäväni on todella pelannut kaikki rahansa.”

”Kun pelaaminen paljastui, tyttäreni soitti ja sanoi, että en saa enää antaa lapsenlapselleni rahaa. Se kyllä kirpaisi. Haluaisin uskoa, että hän ei pelaa isoäidiltään saamiaan rahoja, mutta kyllä kai minunkin pitää alkaa uskoa, että näin ei ole.”

Olipa suhteesi pelaajaan millainen hyvänsä:

  • Aloita listaamalla kaikki käytännön talousasiat paperille. Näin helpotat sekavaa mieltäsi ja saat asioita päässäsi järjestykseen.
  • Jos taloutenne on yhteinen, mieti tarkkaan mistä se koostuu. Huomioi maksukortit, rinnakkaistilit, verkkopankkitunnukset, bonuskortit, tilien hallintaoikeudet – kaikki.
  • Älä pelasta pelaajaa hänen tekojensa seurauksilta. Esimerkiksi rahan lainaaminen tai velkojen maksaminen voi pahentaa tilannetta.
  • Älä maksa hänen laskujaan, ellei kyseessä ole välttämätön meno, kuten yhteisen kodin yhtiövastike tai vuokra, jonka maksamatta jättäminen pahentaisi ongelmia. Tässäkin tilanteessa sovi, miten hän maksaa rahat takaisin.
  • Suojaa omat rahasi. Varmista, ettei hän pääse tilillesi tai säästöihisi. Pidä kaikki tunnusluvut salassa: verkkopankki, pankkikortit ja luottokortit.
  • Suojaa omat luottotietosi tai aseta omaehtoinen luottokielto, katso lisätietoja esimerkiksi Asiakastiedon tai Bisnoden verkkosivuilta.
  • Sopikaa yhdessä, miten pelaajan rahoja tai yhteisiä rahoja hallinnoidaan.
  • Mieti myös omat periaatteesi ja kirjaa ne ylös. Päätä esimerkiksi näin: ”En anna enkä lainaa hänelle rahaa. Puhumme kerran viikossa raha-asioista keittiön pöydän ääressä. Pidän omat maksukortit tunnuslukuineen piilossa. En tingi omista menoistani.”

Muista, että tästä on mahdollista selvitä!

Lue myös Tukea talous- ja velkaongelmiin

Läheisen opas -miten voin tukea?

Takuusäätiön julkaisema Läheisen opas auttaa sinua pohtimaan, miten voit tukea itselle tärkeää ihmistä rahavaikeuksissa ja samalla pitää huolta itsestäsi. Oppaassa on tietoa, vinkkejä ja auttavia tahoja. 

Talousvaikeuksiin ja velkaongelmiin löytyy harvoin nopeaa ratkaisua. Aina voi kuitenkin tehdä jotain, ja on mahdollista, että pidemmällä aikavälillä pelaaja voi saada velkansa järjesteltyä. Sinulla voi olla tärkeä rooli vierellä kulkijana ja kannustajana.

Rahapeliongelma ei aina tarkoita velkoja. Moni selviää laskuistaan, mutta kaikki ylimääräinen raha ja usein myös aika menee pelaamiseen.

”Usein sanotaan, että pelaaminen vie perheen talousahdinkoon. Minun puolisoni pelaa, mutta rahaa on kuitenkin riittävästi. En sanoisi, että olemme taloudellisessa ahdingossa. Sanoisin että olemme syvässä henkisessä ahdingossa. Nyt onneksi näkyy myös valoa, kun puolisoni on hakenut apua.”

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

 

Pariskunta tekee maksusuunnitelmaa keittön pöydän ääressä.

Rahasta kannattaa puhua säännöllisesti

Rahapeliongelmassa raha ei ole pelkkää rahaa, siitä  tulee iso henkinen möykky välillenne. Ensin pelaaminen ja sitten raha muuttaa väistämättä suhdettanne. Myös oma suhteesi rahaan muuttuu. Siitä voi tulla jokapäiväinen ahdistuksen aihe.

Rahasta kannattaa puhua säännöllisesti, vaikka se tuntuisi vaikealta.

  • Varatkaa puhumiseen sopiva aika, näin molemmat voivat valmistautua asiaan.
  • Yritä puhua rauhallisesti.
  • Keskittykää rahaan liittyviin käytännön toimenpiteisiin, kuten maksusuunnitelmaan, vaikka tunteet velloisivatkin.

Uskalla puhua myös talousongelmien aiheuttamista tunteista. Rahapeliongelmassa pelaajan ja usein läheisenkin rahat katoavat taivaan tuuliin. Siksi taloudelliset seuraukset voivat tuntua sinusta erityisen epäreiluilta. Pelkojen vuoksi koko tulevaisuus tuntuu usein epävarmalta: Miten minulle käy, jos menetän luottotietoni? Entä pelaajalle? Puhuminen hälventää pelkoja ja voit löytää uusia näkökulmia ja ratkaisuja.

Älä jää vaikeiden tunteidesi kanssa yksin! Voit esimerkiksi olla yhteydessä meihin.

Tilitapahtumat ovat parasta faktaa välillänne. Niitä vastaan on vaikea väitellä. Parhaimmillaan tilitiedot poistavat teidän molempien epävarmuutta. Voitte vain todeta, että asiat ovat niin kuin tiliote kertoo.

Onko suhteessani taloudellista väkivaltaa? -testi

Mieti ennen testin tekemistä, kenen kanssa voit keskustella, jos olosi on testin tekemisen jälkeen hankala. Älä jää vaikeiden ajatustesi ja tunteidesi kanssa yksin! Voit esimerkiksi olla yhteydessä meihin.

Testaa, onko lähisuhteessasi taloudellista väkivaltaa.

Testin on tuottanut Ensi- ja turvakotien liitto.

Jos koet taloudellista väkivaltaa, katso tukipalveluita täältä