Peluuri testasi Veikkauksen uudet nettipelaamisen rajoitustyökalut

Veikkaus uudisti nettipelaamisen hallintatyökalujaan vuoden 2017 lopulla. Mediassa rummutettiin pakollisista rahansiirtorajoista sekä tappiorajoista nopearytmisissä peleissä, aikamuistuttajasta sekä pysyvän pelikiellon mahdollisuudesta. Mitä uudistuksista jäi käteen? Peluuri testasi rajoitukset pelaajan näkökulmasta, listasi työkalujen plussat ja miinukset sekä kehitysideat. Katso klippi (4:38) 

Huom: Videota tehtäessä rahansiirtorajojen oli ilmoitettu astuvan voimaan 12.3. alkaen ja nopeatempoisten tappiorajat astuivat voimaan heti.
Alkamisajankohtaa on muutettu: rahansiirto- sekä tappiorajoja voi muokata vapaasti 31.3. asti.

 

1. Pakollinen rahansiirtoraja (toimii vasta 1.4. alkaen)

Rahansiirtorajojen plussat:

smiley Pakollisten talletusrajojen asettaminen tekee pelaamisesta etukäteen suunnitellumpaa

smiley Pelaaja pysyy uusia talletuksia tehdessään kartalla, paljonko on jo pelannut ja paljonko rajaa on vielä jäljellä

Rahansiirtorajojen miinukset:

sad Talletusrajojen muokkaukset astuvat 1.4. asti heti voimaan. Käytännössä siis pakollisilla rahansiirtorajoilla ei ole toistaiseksi muuta virkaa kuin korkeintaan suunnitteluista talletusrajoista muistuttaminen.

sad Rahansiirtorajan kesto riippuu 1.4. alkaen siitä, missä vaiheessa kuukautta rajaa muokkaa. Rahansiirtorajan lasku tulee voimaan heti, kk-rajan korottaminen aina seuraavan kuukauden vaihteessa.

Kuun lopussa nostettu raja astuu voimaan siis jo parin päivän sisällä. Eikö kk-raja voisi tarkoittaa aina kokonaista kuukautta (=30 pv)?

2. Tappiorajat nopeatempoisille peleille (toimii vasta 1.4. alkaen)

Tappiorajojen plussat:

smiley Pelaajan pitää asettaa tappiorajat vuorokausi- ja kuukausitasolle tiettyihin nopearytmisiin peleihin (mm. automaattipelit, pöytäpelit, arvat, eBingo). (maksimiraja kuukaudessa on 2000€ ja vuorokaudessa 1000€.)

smiley Samoin kuin talletusrajoissa, rajojen laskeminen astuu voimaan heti. Rajoja nostaessa uusi vrk-raja astuu voimaan vuorokauden vaihtuessa ja kk-raja seuraavan kuun vaihteessa.

Tappiorajojen miinukset:

sad Kuten rahansiirtorajat, myös tappiorajat astuvat voimaan vasta 1.4. alkaen. Käytännössä siis tappiorajat voivat toistaiseksi ainoastaan muistuttaa pelaajaa suunnitteluista pelirajoista.

sad Tämän kategorian ”nopeatempoiset pelit” ovat valmiiksi määritelty eikä pelejä voi itse lisätä / poistaa. Olisi hienoa, jos tappiorajat saisi (ainakin halutessaan) koskemaan myös nopeatempoisia livevedonlyöntiä ja pokeria.

sad Nettiraha-automaatin maksimipanos kierrokselle on 10-kertainen kaupan pelikoneeseen nähden (=10€). Voisiko pelaaja asettaa halutessaan myös vapaaehtoisen panostuskaton itselleen per kierros nopeatempoisiin nettipeleihin?

3. Peliestot peleittäin ja toistaiseksi voimassa oleva pelikielto

Peliestojen plussat:

smiley Pelaaja voi estää valitsemansa pelit kokonaan valitsemaansa päivämäärään asti (maksimi 1 vuosi)

smiley Kaikkien pelien estäminen kerralla käy helposti. Toistaiseksi voimassaolevan eston mahdollisuus kaikkiin peleihin on huomattava parannus: pelaajan on oltava aktiivinen purkaakseen eston. Purkua voi pyytää aikaisintaan vuoden kuluttua eston hankkimisesta ja harkinta-aikaa on tämän jälkeen 3kk. 

smiley Soittopyynnön Peluurilta saa tilattua pelieston asennuksen yhteydessä kätevästi.

Peliestojen miinukset:

sad Monen pelin estäminen on tehty hyvin työlääksi, se vie aikaa ja vaatii paljon klikkauksia.

sadUseampaa saman tyyppistä peliä ei voi estää kerralla: esim. vedonlyöntipelejä on 7 ja jokainen esto on säädettävä ja tallennettava yksi kerrallaan. Kategoriota on yhteensä 22 kappaletta.

Esimerkki: Jos haluat estää kaikki muut pelit kuin Loton vuodeksi, klikkauksia tulee vähintään 126 kappaletta (21 estettävää kategoriaa & 6 klikkausta per kategorian esto). Jos valitset eston avautuvasta kalenterista etkä kirjoita päivämäärää suoraan, tulee klikkauksia vielä 13 per esto lisää, eli 126 x 13 = 1638.

4. Aikamuistutin

Aikamuistuttajan plussat:

smiley Tekee pelaamiseen käytetystä ajasta tietoisempaa: pop-up -ikkuna ilmestyy valinnan mukaan joko 60 min tai 30 min välein ja tarjoaa mahdollisuuden joko jatkaa pelaamista tai kirjautua ulos.

Aikamuistuttajan miinukset:

sad Voisiko aikamuistuttimesta säätää myös maksimiajan, jonka sivulla voi päivässä tai kuukaudessa viettää?

5. Muut turvatyökalut

  • Nettipeliautomaattien kulmasta löytyy nappula, jolla voi sulkea kaikki nettipelit seuraavan vuorokauden loppuun saakka.  
  • Et voi tallettaa pelitilille rahaa klo 24-06 välisenä aikana.
  • Pelitilin yhteenvedosta näet rahaliikenteen kokonaisuuden.

Yhteenveto

  • Suosittelemme pelaamisen hallinnan työkalujen hyödyntämistä, mutta kannattaa myös olla tietoinen edellä mainituista työkalujen rajoitteista.
  • Työkaluista voi olla hyötyä niin vähentämisen kuin rajoittamisen kokeiluissa, pelitauon pitämisessä kuin kokonaan nettipelaamisen lopettamisessakin.
  • Työkalut voivat auttaa pysymään tehdyssä päätöksessä, mutta eivät tee päätöksiä pelaajan puolesta.
  • Jos haluat pohtia päämääriäsi rahapelaamisen suhteen kanssamme, soittele ma-pe klo 12-18, puh. 0800 100 101!
  • Seuraavaksi toivomme pakollisia pelaamisen hallinnan työkaluja myös kauppojen raha-automaatteihin.