Apua lapsille ja nuorille

Lasten ja nuorten puhelin

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Lasten ja nuorten puhelin (alle 21-vuotiaille) päivystää ilmaisessa numerossa 116 111. Päivystysajat ovat ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20.

Puhelimen toisessa päässä on koulutettu vapaaehtoinen päivystäjä, jolla on aikaa kuunnella. MLL:n päivystäjältä voi kysyä mitä tahansa mietityttävää asiaa. Puhelinpäivystäjät ovat vaitiolovelvollisia.

Alle 21-vuotiaat voivat myös kirjoittaa luottamuksellisesti ja nimettömänä. Kirjeeseesi vastaa vapaaehtoinen, luotettava aikuinen.

Nuorisoasemat

Nuorisoasemat palvelevat nuoria ja nuorten vanhempia peli- ja muissa elämänhallintaan liittyvissä ongelmissa. Ajan saa varattua yhdellä puhelinsoitolla. Joillakin asemilla voi olla päivystysaikoja, jolloin voi tulla ilman ajanvarausta. Tuen ja hoidon tarve arvioidaan yksilöllisesti. Palvelu on maksutonta. Voit tulla joko yksin tai vanhempiesi kanssa.

Nuorisoasemien palvelut on tarkoitettu yli 13-vuotiaille. Yläikäraja vaihtelee paikkakunnan ja palvelun järjestäjän mukaan. Jossain se on 24 vuotta (esim. Helsingissä), jossain jopa 29.

Alueesi palvelut löydät esimerkiksi

  • kuntasi nettisivuilta
  • A-klinikkasäätiön nettisivuilta
  • soittamalla Peluuriin
  • soittamalla Lasten ja nuorten puhelimeen.

Nuortenlinkin sivuilta löydät lisätietoa nuorisoasemista.

 

Ohjaamot (päivitetty 12.2.2016)

Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaille nuorille suunnattuja matalan kynnyksen palvelupisteitä. Ohjaamo tukee erilaisissa siirtymävaiheissa olevia nuoria tarjoamalla henkilökohtaista neuvontaa, tukea ja ohjausta esim. koulutukseen, työelämään, kuntoutukseen, elämänhallintaan, sosiaalisiin taitoihin ja muihin valmiuksiin sekä kaikkiin uutta suuntaa vaativiin elämäntilanteisiin.  Eri alojen asiantuntijat auttavat saman katon alla. Tarkempaa tietoa Ohjaamo-hankkeesta esim. tästä.

Ohjaamoita on avattu/avataan vuoden 2015-2016 aikana useille paikkakunnille. Parhaiten oman alueesi Ohjaamon löydät netin hakukoneen avulla. Alla olevat linkit ohjaavat muutamien isojen paikkakuntien Ohjaamoiden kotisivulle tai paikkaan, josta saat lisätietoja paikallisen Ohjaamon valmistelun etenemisestä.


Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö auttaa esimerkiksi niitä alle 29-vuotiaita nuoria, joilla ei ole koulutus- tai työpaikkaa eikä suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Etsivä nuorisotyö etsii nuoren kanssa yhdessä ratkaisuja mihin tahansa nuorten pulmiin ja tukee heitä monin keinoin elämänhallinnan löytämisessä. Nuori itse tai nuoren vanhempi voi myös itse olla yhteydessä etsivään nuorisotyöhön.

Vuonna 2014 etsivää nuorisotyötä toteutetaan jo lähes jokaisessa Suomen kunnassa.

Helpoiten oman alueesi etsivän nuorisotyöntekijän löydät:

  • kaikkien Suomen etsivien nuorisotyöntekijöiden yhteystiedot tässä (päivitetty 2015)
  • netin hakukoneen kautta / nuorisopalveluiden tai esimerkiksi opetustoimen nettisivuilta.
  • soittamalla kaupungin vaihteeseen tai muuhun palvelunumeroon.
  • Myös Peluuri auttaa palveluiden etsinnässä.

Espoossa, Helsingissä, Kuopiossa, Lahdessa ja Turussa toimii Vamos, joka auttaa kokonaisvaltaisesti nuorta elämänhallinnassa sekä tulevaisuuden suunnitelmien toteuttamisessa.

Lue nuorisotakuun nettisivuilta esim. etsivästä nuorisotyöstä, työpajatoiminnasta ja kuntoutuksesta

Kela tukee nuoren työ- ja ansiokykyä esimerkiksi työ- ja koulutuskokeiluilla, työhönvalmennuksilla ja ammatillisilla kuntoutuskursseilla.