Rahapelaamiseen liittyy paljon tunteiden vaihtelua

Pelitilanteista haetaan usein jännitystä, mielihyvää, helpotusta ahdistukseen tai rauhoittumista. Pelaamista käytetään välineenä joko kiihdyttämään tai rauhoittamaan tunteita. Toiminta on vahvasti tunteen ohjaamaa ja sitä ei usein tiedosteta. Peliongelmaiselle tunteiden hyväksyminen on toipumisen alku.

Ristiriitaiset tunteet ovat osa ongelmallista pelaamista. Moni pelaaja kuvaa pelaamista tunteiden vuoristoratana. Ilo, suru, pelko ja viha vuorottelevat. Pelaamisen aloitusta edeltää usein jännitys ja innostunut odotus.

Tunteiden voimakas vaihtelu voi olla erittäin kuluttavaa.

Masennusta pakeneva haluaa tuntea ainakin jotain. Pelaaminen on myös pakopaikka: vaikeassa elämäntilanteessa oleva haluaa kokea jotain muuta kuin ainaista ahdistusta, edes hetken! Osalle pelaajista taas riskien ottaminen voi tuoda nautintoa, helpotuksen tunne on suuri, kun on pelastunut ”kuilun reunalta.”

Voimakas pelihimon tunne ohjaa toimintaa

Pelihimon tunne vaikuttaa ajatuksiin -  nyt voitto on tulossa! Samaan aikaan mielessä on negatiivisia tunteita, syyllisyyden tunnetta, onhan rahapelaaminen monelle omien arvojen vastaista toimintaa.

Pelihimon otettua vallan pelaamisen alkaessa negatiiviset tunteet painetaan taka-alalle. Kielteiset tunteet iskevät voimalla, kun tappiot kasvavat tai pelitili tyhjenee, eikä lisää pelirahaa ole. Innostuneesta voiton odotuksesta päädytäänkin pettymykseen ja tappion epätoivoon, itsesyytöksiin ja häpeään.

Nuori mies mietteliäänä

Syyllisyys ja häpeä

Rahapeliongelma aiheuttaa lähes aina pelaajalle syyllisyyttä ja häpeää.

Syyllisyys on tunnetta siitä, että on tehnyt väärin.

Se on luonnollista, kun kokee tehneensä virheen. Tunnetaan katumusta pelaamisesta, hävityistä rahoista ja itselle tai läheiselle tehtyjen lupausten rikkomisesta.

Häpeän tunne taas on jotain laajempaa, silloin virheiden merkitys laajenee. Pelaaja voi tuntea olevansa ongelmansa takia kokonaan huono, kelvoton ihminen.

Häpeä tekee avunhakemisesta vaikeaa.

Ei tee mieli kertoa todellisesta tilanteesta kenellekään ja ongelmaa on vaikea myöntää itsellekään.

Huonoa oloa ja häpeää paetaan pelaamiseen. Tällöin pelaaminen voi tuntua ainoalta ulospääsykeinolta: toivotaan voittoa, joka pelastaisi tilanteen. Syntyy kierre, paetaan tunteita, joita pelaaminen aiheuttaa.

Pelaamisesta haetaan mielihyvää

Pelaamisella on pelaajalle myös positiivisia merkityksiä. Pelaaja oppii, että pelaamisesta saa hyvää fiilistä ja liittää mielessään toiminnan ja siitä saadun kokemuksen yhteen. Jo pelaamisen aloituksen odotus tuntuu hyvältä. Joillekin pelaajille kehittyy peliriippuvuus tästä johtuen. Pahimmillaan aivotkin vaativat lisää ja on pakko pelata.  

Aivot ovat onneksi muovautuva elin ja opittujen tapojen tilalle voi oppia uusia.

Toipumiselle on tärkeää löytää uusia keinoja saada mielihyvää.

Tarvitaan mielihyvää tuovia asioita, jotka eivät ole haitallisia itselle ja muille. Mielihyvän lähteitä ovat esimerkiksi liikunta, luonto, taide ja ystävyyssuhteet.

Tilanteen ja tunteiden hyväksyminen on toipumisen alku

Peliongelman itselle myöntäminen on ensimmäinen askel kierteestä irtautumiseen. Toipumisessa on oleellista omien hankalien tunteiden kohtaaminen. Tunteet kuuluvat elämään ja ovat yhteydessä tarpeisiimme, ne kertovat mitä kaipaamme.

Tunteita ei tarvitse piilottaa tai ohittaa, vaan niiden voi antaa olla sellaisina kuin ne ovat.

Ei ole tarpeen paeta niitä. Oleellista on se, miten reagoimme eli toimimme tunteen vallassa. Häpeän ja itsesyytösten helpottuessa tulee tilaa itseensä tutustumiselle, omien ajatuksien ja tunteiden käsittelylle.

Peliongelmaan on mahdollista saada apua. Moni kertoo häpeän tunteen helpottaneen, kun tilanteesta puhuu jonkun kanssa.  Keskustelukumppani voi olla läheinen tai ammattilainen. Tai apua voi löytyä vertaistuesta. Puhuminen helpottaa pelaamisen hallintaan saamista. Kirjoittaminen ja tietoisen läsnäolon harjoitukset ovat hyviä työkaluja tunteiden käsittelyyn.

Lisää aiheesta

Häpeän voittaminen osana rahapeliongelmista toipumista -artikkeli, kirjoittaja Inka Silvennoinen, Takuusäätiön juhlajulkaisu (12/2020).

Katso myös nämä:

Miksi stressinhallinta on toipumisessa tärkeää?

Rahapelaajan virhepäätelmät -tunnistatko omia ajatuksiasi?

Rahapelaamiseen houkuttelevia ajatuksia – tunnista omasi!

Miksi rahapelaamiseen jää koukkuun?

Miten päästää aivot rahapelikoukusta?