Digipelaaminen myös työssäkäyvän tai perheellisen ongelmana
Viime vuosina on eletty erityisesti mobiilipelaamisen kukoistuskautta (Maaseudun Tulevaisuus 26.12.2020). Digipelaaminen tietokoneilla, konsoleilla ja mobiililaitteilla on entistä yleisempää. Pienelle joukolle pelaaminen aiheuttaa ongelmia.
"Ei nuku tarpeeksi, vanhat kiinnostuksen kohteet jäävät tai henkilö eristäytyy", Peluurin Restart-hankkeen hankepäällikkö Sanni Nuutisen listaa esimerkkejä ongelmallisen digipelaamisen hälytysmerkeistä (Maaseudun Tulevaisuus 26.12.2020).
Nuutisen vetämän Restart-hankkeen kautta apua hakeneiden ikähaitari on parikymppisistä viisikymppisiin. Miehet ovat hakeutuneet avun piiriin naisia useammin. "Se voi olla sellaista alkuvaiheen vääristymää."
Yksi peliongelmia koskeva väärinkäsitys liittyy siihen, että niistä kärsivät lähinnä yksinäiset ihmiset. Nuutinen huomauttaa, että apua ovat hakeneet yhtälailla perheelliset ja työssä käyvät. Se rikkoo mielikuvaa kotiin eristäytyneestä pelaajasta.
"Aika usein, kun perheissä riidellään pelaamisesta, riidellään juuri sen takia, että asiat eivät pidä. Sopimukset eivät pidä tai oma osuus kotitöistä ei ole hoitunut."
Pelaamisen ongelmat heijastuvat myös tietynlaiseen läsnäoloon arjessa. Pelaaja saattaa pelata kännykällä samaan aikaan, kun hän keskustelee kumppaninsa kanssa. Monesti tällaisessa tilanteessa pelaaja uskoo, ettei peli häiritse hänen läsnäoloaan.
Ulkopuolinen voi havainnoida perheenjäsenensä tai kaverinsa käytöksessä sitä, kaventuuko hänen elämänsä pelaamisen ympärille. Jos siis elämässä ei ole muuta kuin pelaaminen, voi olla syytä huolestua.
Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 26.12.2020: "Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat ongelmissa digipelaamisen kanssa – mobiilipelaamisen suosion kasvu lisännyt riskiä ongelmiin."
Apua digipelaamisen hallintaan:
Peluurin maksuton Restart-verkkokurssi tarjoaa apua digipelaamisen hallintaan.
Maksuton auttava puhelin ja chat omasta tai läheisensä pelaamisesta huolestuneille:
Peluurin auttava puhelin ja chat tukee, neuvoo ja ohjaa peliongelmissa