Mistä tunnistan rahapeliongelman?
Rahapeliongelma ei usein näy ulospäin ja sen tunnistaminen on siksi vaikeaa. Pelaajan teoissa ja toiminnassa, hyvinvoinnissa, raha-asioissa ja ihmissuhteissa voi olla merkkejä, jotka saattavat liittyä peliongelmaan. Ole yhteydessä meihin, jos haluat pohtia tilannettasi tarkemmin.
”Jotain on nyt pielessä.”
Tuntuuko mieleen hiipinyt ajatus tutulta? Monet rahapeliongelmia kokeneet läheiset kertovat tunteneensa aluksi vain epämääräistä tunnetta siitä, että liian moni asia on muuttunut.
Näet ehkä hiljaisen, hermostuneen ihmisen ja aistit että jotain on nyt pielessä, mutta et keksi mikä. Yrität katsoa häntä silmiin, mutta hän kääntää katseensa pois. Läheisesi käytös on muuttunut. Hänestä on tullut salaileva, syrjäänvetäytyvä, ärtynyt tai jopa masentunut.
Hän sepittää asioita, etkä enää tiedä, mikä on totta ja mikä valetta. Mielesi täyttyy epävarmuudesta ja yön pimeinä tunteina heräät miettimään: mistä oikeasti on kyse? Onko hän masentunut? Käyttääkö hän huumeita? Mikä on saanut hänet elämään yli varojensa?
Äkilliset talousongelmat
Epäilykset kasvavat, kun läheiselläsi alkaa olla yhä enemmän taloudellisia sotkuja: maksamattomia laskuja, perintäfirmojen kirjeitä, nettikasinoita selaimella, tililtä kadonneita rahoja ja vuokrarästejä.
Äkilliset talousongelmat ovatkin usein merkki rahapeliongelmasta. Pelaaja tarvitsee rahaa nopeasti, ja usein hyvin paljon.
On tärkeää, että luotat vaistoosi, mutta saatat myös olla väärillä jäljillä. Epäilyt ja ahdistava salapoliisityö uuvuttavat, siksi asia kannattaa ottaa puheeksi.
Sinulla on vain yksi keino päästä asiassa eteenpäin: vedä syvään henkeä ja kysy suoraan.
Kuinka läheinen voi tunnistaa rahapeliongelman?
Peliongelma ei näy ulospäin ja sen tunnistaminen on siksi vaikeaa. Moni läheinen on tilanteessa, jossa pelaaja kieltää ongelman ja salailee pelaamistaan.
Jos epäilet, että sinulle tärkeällä ihmisellä on rahapeliongelma, et ole yksin. Peliongelma vaikuttaa myös läheisiin, joita arvioidaan Suomessa olevan noin 790 000.
Peliongelmaan liittyviä varoitusmerkkejä
On olemassa joitakin riskitekijöitä ja varoitusmerkkejä, jotka voivat kertoa ongelmapelaamisesta. Mitä useampi näistä tekijöistä pitää paikkansa, sitä todennäköisemmin on kyse peliongelmasta. Koska pelaaja pyrkii salaamaan peliongelman, kaikki merkit eivät välttämättä näy läheiselle.
Alta löydät tyypillisiä peliongelmasta varoittavia merkkejä, jotka näkyvät pelaajan toiminnassa, hyvinvoinnissa, taloudellisessa tilanteessa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä.
Mitä useamman kohdan tunnistit, sitä tärkeämpää sinun on ottaa asia puheeksi hänen kanssaan. Jos kaipaat tukea asiasta kysymiseen, voit olla yhteydessä Peluurin auttavaan puhelimeen tai chatiin. Älä jää yksin, tukea on tarjolla!
Lähteitä ja lisätietoa:
Rahapelaaminen, peliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet vuosina 2007-2019
THL: Suhteet Pelissä - Tietoa ja tukea rahapelaamisesta huolestuneille läheisille. Pelihaitat tukiaineisto.
Mental Health First Aid Australia. Helping someone with gambling problems: mental health first aid guidelines. Melbourne: Mental Health First Aid Australia; 2015.
Lisää peliongelmasta läheiselle
-
Pelaaminen paljastui, mitä nyt?
Kun saa yllättäen tietää itselle tärkeän ihmisen rahapeliongelmasta tai peliveloista... Lue lisää
-
Miten tuen pelaajaa?
On hyvin inhimillistä yrittää auttaa itsellesi tärkeää ihmistä. Läheisen suurin haaste on siirtyä pelaamisen tukemisesta pelaamattomuuden tukemiseen... Lue lisää
-
Läheisten usein kysytyt
Lue rahapelaajien läheisten peliongelmasta meille esittämiä kysymyksiä vastauksineen.