Mistä apua, kun ongelmana on videopelaaminen?

Tietokone-, konsoli- ja mobiilipelien, eli digipelien, pelaamiseen liittyvät ongelmat on alettu vasta tiedostaa. Palvelut ovat kehitysasteella. Erilaista ongelmalliseen pelaamiseen erikoistunutta apua on tarjolla. Kokosimme tukea etsiville oleellisia linkkejä.

Mitä on ongelmallinen videopelaaminen? Restart-ohjelmasta apua
vuorikiipeilijä kiipeää ulos peliohjaimen muotoisesta heijastuksesta

Milloin pitäisi hakea apua?

Koska tilanteet ovat yksilöllisiä, apuakin on tarjolla monenlaista. Sen sijaan, että miettisi tilannettaan ulkopuolisten silmin, voi tutustua vaihtoehtoihin ja miettiä, mitä itse haluaa tehdä.

Mieli tuottaa ajatuksia, jotka ovat luonnollinen osa avun harkintaa ja saavat joskus viivyttelemään avun hakemista.

  • En ole vielä peliriippuvainen. Apu on niille, jotka ovat kadottaneet hallinnan kokonaan.
  • Olen ainoa, jonka tilanne on näin paha. Minua ei voi auttaa.
  • Joudun luopumaan pelaamisesta.
  • Haluan hoitaa asian omin avuin.

Listaamme alla vaihtoehtoja, joiden kohdalla ei tarvitse pelätä olevansa liian aikaisin tai liian myöhään liikkeellä, tai että pelaaminen pitäisi lopettaa, jollei itse niin halua. Omatoimisille löytyy linkkejä itseapukeinoihin.

Millaista tukea on saatavilla?

Yksi ja sama ratkaisu ei sovi kaikille. Siksi tukea on tarjolla henkilökohtaista ja ryhmämuotoista, itseapua, ammattiapua ja vertaistukea, netissä, puhelimessa ja kasvokkain, kertaluonteista ja pitkäkestoista.

Halutessasi voit kokeilla vaikka kaikkia sinulle saatavilla olevia. Jos joku tuntuu sopivammalta kuin muut, aloita siitä.

Listasimme kuusi vaihtoehtoa sen mukaan, millaiseen tarpeeseen ne mielestämme sopivat. Osa linkeistä vie toisille sivustoille.

  1. Tehokas alku tai sitoutuminen muutokseen ainakin kahdeksan viikon ajaksi

    Restart tarjoaa verkkokurssin ja valmentajan puhelintuen ongelmallisten pelitapojen muutokseen.

    Lue lisää ja hae mukaan
  2. Ihmisiä, jotka ymmärtävät omasta kokemuksesta käsin

    Kokeile vertaistukea, tutustu Digipelirajat’on ryhmiin verkossa ja livenä. DPR tarjoaa mm. Control-ryhmiä pelaamisen hallintaa tai lopettamista pohtiville sekä Bootcamp-ryhmiä niille, jotka etsivät uutta tekemistä pelaamisen rinnalle ja parempaa hyvinvointia.

    Digipelirajat'on ryhmätoiminta
  3. Jos et tiedä mistä aloittaisit

    Kertaluontoisesta neuvonnasta voi olla hyötyä. Ota Peluurin päivystäjä avuksi sinulla sopivimman vaihtoehdon löytämiseksi.

    Peluurin auttava puhelin ja chat
Nainen makaa sohvalla, älypuhelimen näytöllä Peluurin logo.

4. Paikalliset palvelut hyvinvointialueesi verkkosivuilla

Riippuvuusongelmiin suunnatut palvelut on usein järjestetty päihdepalvelujen alle. Esimerkiksi Vantaa ja Helsinki tarjoavat mahdollisuuden varata ajan vastaanotolle ongelmaa tuntevan ammattilaisen luokse Peliklinikalle. Pelituki listaa Keski- ja Itä-Suomen palveluita sivuillaan.

5. Terveyspalvelut

Pelaamiseen liittyviin terveysongelmiin, kuten vaikkapa masennukseen tai unihäiriöihin kannattaa hakea apua. Käänny oman lääkärisi, terveysasemasi tai työterveyshuoltosi puoleen.

6. Parisuhde- ja perhepalvelut

Kun pelaamiseen liittyvät ongelmat vaikuttavat haitallisesti lähisuhteissa, tutustu esimerkiksi kotikuntasi, seurakunnan tai Väestöliiton tarjontaan.

Haluatko miettiä tilannetta ensin itse?

Siitä on hyvä aloittaa. Se voi jopa riittää. Itsenäinen työskentely ei tarkoita sitä, että täytyisi jäädä kokonaan yksin. Lukemalla muiden kokoamaa tietoa aiheesta saat perspektiiviä, voit hyödyntää muille toimineita keinoja ja välttää yleisimmät sudenkuopat

  1. Työkaluja itsenäiseen työskentelyyn

    Level Up -omatukimateriaalissa on testejä ja tehtäviä, jotka etenevät kolmessa vaiheessa. Etene tasolta toiselle, järjestyksessä tai valikoiden, omaan tahtiin.

    Level up -omatukimateriaali
  2. Selaa ja pohdi suhdettasi pelaamiseen

    Peli hallussa -itseaputyökalu tarjoaa luettavaa ja ajatuksia herättäviä kysymyksiä. Voit selata materiaalia miettien tai kirjaten ylös itsellesi kysymysten herättämiä ajatuksia.

    Peli hallussa? -itseaputyökalu
  3. Testaa pelaamisesi ongelmallisuus

    Tieteellisesti validoitu kysely pelaamisen ongelmallisuuden arviointiin. Kyselyn tulos on suuntaa antava. Se ei kerro kokonaistilanteesta, mutta antaa suosituksen pelitapojen muuttamisesta.

    IGDT-10
Ihminen läppärillä rapsuttaa samalla valkoista koiraa.

Eikö sopivaa löytynyt tai puuttuiko jotain?

Tätä sivua ylläpitää Restart-hanke. Voit laittaa palautetta sivusta sähköpostilla osoitteeseen restart (at) peluuri.fi