Rahapelaajan läheisten usein kysyttyjä kysymyksiä
Alla on rahapelaajien läheisten peliongelmasta meille esittämiä kysymyksiä vastauksineen. Ole meihin yhteydessä, mikäli sinua askarruttaa jokin, jossa voimme auttaa. Peluurin auttava puhelin ma-pe klo 12-18 ja chat ma, ke ja pe klo 12-18.
Läheisten meille esittämiä kysymyksiä
-
Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että yrität ottaa puheeksi pelaajan kanssa, vaikka se tuntuukin hankalalta eikä vielä ole johtanut keskusteluun. Tärkeintä läheiselle on pitää huolta omasta jaksamisestaan. Voit kokeilla ottaa asiaa puheeksi myöhemmin ja hyvä, että olet lähtenyt etsimään keinoja pelaamisen puheeksiottoon.
On monia syitä miksi pelaaja ei halua puhua pelaamisestaan. Voi olla, että hän häpeää pelaamistaan, haluaa kieltää ongelman olemassaolon itseltään ja muilta tai hän kokee ongelman olevan henkilökohtainen ja haluaa ratkaista sen itse.
Tässä muutamia keinoja, jotka voivat auttaa pelaajaa puhumaan asiasta:
- Kerro, että olet huolissasi ja että välität ja että olet valmis tukemaan häntä voimavarojesi mukaan.
- Puhu ajatuksistasi ja tunteistasi minä -muodossa, vältä syyttelyä.
- Yritä sopia hänen kanssaan aika, jolloin keskitytte vain peliongelmista puhumiseen. Keskusteluun on hyvä luoda myös säännöt. Jos asia on esillä jatkuvasti, keskustelu alkaa helposti kiertää kehää ja voi saada pelaajan sulkeutumaan. Vältä asiasta puhumista sovitun ajan ulkopuolella ja keskity hyviin asioihin suhteessanne.
- Voit kehottaa pelaajaa kirjoittamaan ajatuksiaan itselleen paperille, kirjoittamaan kirjeen sinulle tai kirjoittamaan vertaistukifoorumille.
Joskus puhumiseen ja asian selvittelyyn tarvitaan ulkopuolista apua. Myös parit ja perheet voivat hakea apua A-klinikalta, kunnan mielenterveys- päihdepalveluista ja peliongelmiin erikoistuneissa palveluista. Voit myös etsiä parisuhdepalveluita netistä.
Jos pelaaja ei halua puhua pelaamisesta, sinun kannattaa keskittyä omaan hyvinvointiisi ja jaksamiseesi. Tee asioita, joista pidät ja jotka tuottavat sinulle mielihyvää, hakeudu ystävien ja sinua tukevien ihmisten pariin, lievitä stressiä esimerkiksi rentoutusharjoituksilla ja hae apua ja tukea itsellesi vertaisryhmistä tai kunnallisista palveluista.
Voit myös soittaa tai chatata Peluuriin ja miettiä sinulle sopivia vaihtoehtoja yhdessä peliongelmiin erikoistuneen ammattilaisen kanssa. Peluurin palvelut on tarkoitettu myös rahapelaajan läheisille.
Mistä tukea ja apua?
- Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 on avoinna arkisin klo 12-18. Voit puhua kaikesta peliongelmaan liittyvästä. Puhelu on maksuton ja voit esiintyä nimettömänä. Peluuri ei saa puhelinnumeroasi tai muita tunnistetietojasi haltuunsa.
- Peluurin chat on avoinna ma, ke & pe klo 12–15
- Pelaamisen lopettamiseen tai rajoittamiseen on tarjolla ammatillista keskusteluapua. Palvelut on tarkoitettu myös läheisille. Katso vaihtoehtoja täältäJos haluat tukea saman kokeneilta vertaisilta, liity rahapelaajan läheisille tarkoitettuihin vertaistukiryhmiin. Niitä on sekä verkossa että kasvotusten toimivia.
- Mikään kasvokkaisista tai sähköisistä tuki- tai hoitomuodoista ei sulje toistaan pois. Voit osallistua niihin kaikkiin ja kokeilla, mikä tuntuu omalta ja mistä saat eniten voimaa muutoksen tueksi.
-
Kiitos kysymyksestäsi. Tilanne vaikuttaa turhauttavalta ja hyvä, että selvittelet keinoja puuttua läheisesi rahapelaamiseen. Jos läheisesi on kyvykäs hoitamaan omia asioitaan (ei ole muistisairas, holhouksen alainen, alaikäinen tms.), se tarkoittaa, että hänellä on itsemääräämisoikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että pikavippikielto, suoraveloitus tai esto-ohjelman asentaminen hänen pelilaitteelleen onnistuvat vain hänen suostumuksellaan.
- Kannattaa ottaa asia puheeksi pelaajan kanssa ja kertoa hänelle, millaisia konkreettisia ongelmia kaikkien rahojen pelaaminen aiheuttaa.
- Kerro myös, että olet huolissasi ja haluat auttaa häntä hallitsemaan pelaamistaan. Kannattaa kertoa erilaisista tukipalveluista ja ilmaista halukkuutesi tukemaan häntä niiden pariin hakeutumisessa.
- Peliongelmia hoidetaan A-klinikoilla ja kunnallisissa mielenterveys-päihdepalveluissa. Näihin voit varata ajan itse ja voitte mennä vastaanotolle yhdessä. Jos pelaaja ei ole halukas hakemaan apua, voit hakea tukea myös itsellesi: palvelut on tarkoitettu sekä rahapelaajille että heidän läheisilleen. Voit myös itse varata ajan parisuhde- tai perheterapiaan. Saat lisätietoa palveluista täältä.
- Jos hän pelaa sinun tietokoneellasi, voit asentaa siihen esto-ohjelman, joka estää pelisivustoille pääsyn tehokkaasti. Jos haluat esto-ohjelman hänen omistamalleen laitteelle, voit asentaa sen vain hänen luvallaan. Katso lisää esto-ohjelmista täältä.
- Yhdessä voitte ottaa myös vapaaehtoisen oman luottokiellon. Toisen puolesta ei voi kieltoa ottaa, vaan se täytyy tehdä yhdessä sopien. Oma luottokielto tarkoittaa sitä, että pelaaja voi ottaa velkaa ainoastaan todistuksella, joka on sinun hallussasi. Luottokieltoihin voi laittaa myös ominaisuuden, joka lähettää sinulle ilmoituksen, jos pelaaja hakee pikavippiä. Lisätietoja oman luottokiellon ottamisesta löydät täältä
Markkinointikieltoa ei voi ottaa toisen nimissä: sen voi tehdä vain liittymän haltija.
Läheisesi suostumuksella voit siis auttaa häntä erilaisten asioiden hoitamisessa.Auta, mutta älä ota asioita kokonaan hoitaaksesi. Vastuu rahapelaamisesta aiheutuneiden laskujen maksamisessa ja muiden talousongelmien korjaamisessa on pelaajalla itsellään.
- Sinun kannattaa turvata oma ja perheen talous. Raha-asioiden kontrollointiin toimivin keino on, että perheessä rahat siirretään palkkapäivänä sen puolison tilille, jolla peliongelmaa ei ole.
Jos koet, ettei läheisesi ole kyvykäs huolehtimaan itsestään tai raha-asioistaan, voit hakea hänelle maistraatista edunvalvojaa. Maistraatti selvittää hakemuksen tai ilmoituksen perusteella hoitavalta lääkäriltä, asiasta tietäviltä terveydenhuollon ammattilaisilta ja sosiaaliviranomaisilta lisätietoja siitä, tarvitseeko henkilö edunvalvontaa. Myös henkilöä ja ilmoittajaa itseään kuullaan.Tutustu edunvalvontakäytäntöihin tarkemmin tästä ja kysy maistraatista tarkempaa tietoa.
Mistä tukea ja apua?
Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 on avoinna arkisin klo 12-18. Voit puhua kaikesta peliongelmaan liittyvästä. Puhelu on maksuton ja voit esiintyä nimettömänä. Peluuri ei saa puhelinnumeroasi tai muita tunnistetietojasi haltuunsa.- Peluurin chat on avoinna ma, ke & pe klo 12–15
- Peluurin palvelut on tarkoitettu myös rahapelaajan läheisille.
- Pelaamisen lopettamiseen tai rajoittamiseen on tarjolla ammatillista keskusteluapua. Palvelut on tarkoitettu myös läheisille. Katso vaihtoehtoja täältä
- Jos haluat tukea saman kokeneilta vertaisilta, liity rahapelaajan läheisille tarkoitettuihin vertaistukiryhmiin. Niitä on sekä verkossa että kasvotusten toimivia.
- Mikään kasvokkaisista tai sähköisistä tuki- tai hoitomuodoista ei sulje toistaan pois. Voit osallistua niihin kaikkiin ja kokeilla, mikä tuntuu omalta ja mistä saat eniten voimaa muutoksen tueksi.
-
Kiitos kysymyksestäsi. On hyvä, että olet keskustellut asiasta pelaajan kanssa. Ongelman myöntäminen on ensimmäinen askel muutokseen. Pelaajasta saattaa tuntua vaikealta luopua pelaamisesta kokonaan, siksi hän haluaa kokeilla ensin pelaamisen rajoittamista. Tämä on ihan hyvä asia, joka kertoo pelaajan halusta tehdä jotakin pelaamisensa muuttamiseksi.
Pelaamisen rajoittaminen voi johtaa päätökseen pelaamisen lopettamisesta myöhemmin. Ihmisen on helpompi sitoutua tavoitteisiin, jotka on itse asettanut. Hallittu pelaaminen edellyttää selkeästi määriteltyä tavoitetta sekä tavoitteessa pysymisen seuraamista.
Jos pelaamisessa on ollut vain ajoittaisia ylilyöntejä on mahdollista, että pelaamisen rajoittaminen todella onnistuu. Jos taas pelirajat ylittyvät toistuvasti tai jos rahapelit ovat aiheuttaneet vakavia talousvaikeuksia tai velkaantumista, on hyvin mahdollista, ettei pelaaminen jatkossakaan pysy pelaajan hallinnassa.
Tässä esimerkki suunnitelmasta, jota kannattaa kokeilla:
1. Tehkää pelaamisesta ja rahankäytöstänne läpinäkyvää.
2. Laatikaa yhdessä budjetti molempien rahankäytöstä. Viikon tai kuukauden päätteeksi voitte tutkia, mihin rahanne ovat kuluneet.
3. Tehkää yhteinen suunnitelma ja sopimus, johon kirjaatte vastaukset seuraaviin kysymyksiin:- Mikä on rahasumma ja aika, jonka pelaaja voi käyttää peleihin viikossa?
- Millainen summa hänellä/teillä on hyvin mielin varaa hävitä?
- Mitkä pelit ovat aiheuttaneet pelaajalle haittoja, mitkä eivät? Nopeatempoiset pelit (esim. automaatti-, netti-, pelipöytä- ja livevetopelit) aiheuttavat useammin haittoja kuin hidasvauhtisemmat arvonta- ja vedonlyöntipelit.
- Missä tilanteessa pelaaja saa pelata ja missä ei?
- Miten sinä voit läheisenä varmistaa, että pelirajat pitävät? Asettakaa myös pelisivuille viikoittaiset ja kuukausittaiset pelirajat.
- Mitä pelaaja lupaa tehdä, jos pelirajat eivät pidä?
- Kuinka tarkasti pelirajoista pidetään kiinni?
Jos pelaamisen rajoittaminen ei onnistu ja pelaaja jatkaa pelaamistaan, on hyvä muistaa, että toisen ihmisen pelaaminen tai pelaamattomuus ei koskaan ole sinun vastuullasi.
Silloin kannattaa hakea tukea itselleen esimerkiksi vertaisryhmistä tai kunnallisista tukipalveluista. Voit myös soittaa tai chatata Peluuriin ja miettiä sinulle sopivia vaihtoehtoja yhdessä peliongelmiin erikoistuneen ammattilaisen kanssa.Mistä tukea ja apua?
- Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 on avoinna arkisin klo 12-18. Voit puhua kaikesta peliongelmaan liittyvästä. Puhelu on maksuton ja voit esiintyä nimettömänä. Peluuri ei saa puhelinnumeroasi tai muita tunnistetietojasi haltuunsa.
- Peluurin chat on avoinna ma, ke & pe klo 12–15
- Peluurin palvelut on tarkoitettu myös rahapelaajan läheisille.
- Pelaamisen lopettamiseen tai rajoittamiseen on tarjolla ammatillista keskusteluapua. Palvelut on tarkoitettu myös läheisille. Katso vaihtoehtoja täältä
- Jos haluat tukea saman kokeneilta vertaisilta, liity rahapelaajan läheisille tarkoitettuihin vertaistukiryhmiin. Tutustu myös Pelirajaton läheisten ryhmiin.
- Mikään kasvokkaisista tai sähköisistä tuki- tai hoitomuodoista ei sulje toistaan pois. Voit osallistua niihin kaikkiin ja kokeilla, mikä tuntuu omalta ja mistä saat eniten voimaa muutoksen tueksi.
-
Kiitos kysymyksestäsi. Hyvä, että olet lähtenyt etsimään vastausta tilanteen ulkopuolelta ja että sinulla on halu tukea ja auttaa rahapelaajaa. Jos olette keskustelleet jo asiasta ja pelaaja ei myönnä ongelmaansa, tärkeintä läheiselle on pitää huolta omasta jaksamisestaan. Voit kokeilla ottaa asiaa puheeksi myöhemmin.
Tässä muutamia keinoja, jotka voivat avata pelaajan silmiä ongelman olemassaoloon- Kerro, mitä haittoja sinä näet hänen pelaamisessaan.
- Älä maksa läheisesi pelivelkoja tai anna hänelle rahaa. Velkojen maksaminen estää pelaajaa kohtaamasta pelaamisen seurauksia ja tämä vain pitkittää ongelmaa.
- Turvaa oma taloutesi. Jos teillä on yhteinen talous varmista esim. suoraveloituksella, että vuokra ja laskut hoituvat ajallaan.
- Pidä huolta omasta jaksamisestasi. Auta asioiden hoitamisessa sen verran, kuin itse pystyt, jaksat ja haluat. Aseta omat rajasi ja noudata niitä.
- Tieto ja vertaiskokemukset voivat auttaa pelaajaa havaitsemaan ongelman olemassaolon ja muutostarpeen. Pyydä pelaajaa esimerkiksi lukemaan Peluurin nettisivuja ja/tai Valtti-foorumia. Voit myös soittaa Peluuriin ja pyytää meiltä materiaalia, jota voit antaa läheisellesi luettavaksi.
- Älä lähde mukaan läheisesi epärealistisiin voittohaaveiluihin, sillä nämä haaveet houkuttelevat pelaamaan ja tekevät muutoksesta vaikeampaa.
Voit myös soittaa tai chatata Peluuriin ja miettiä sinulle sopivia vaihtoehtoja yhdessä peliongelmiin erikoistuneen ammattilaisen kanssa.
Mistä tukea ja apua?- Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 on avoinna arkisin klo 12-18. Voit puhua kaikesta peliongelmaan liittyvästä. Puhelu on maksuton ja voit esiintyä nimettömänä. Peluuri ei saa puhelinnumeroasi tai muita tunnistetietojasi haltuunsa.
- Peluurin chat on avoinna ma, ke & pe klo 12–15
- Peluurin palvelut on tarkoitettu myös rahapelaajan läheisille.
- Pelaamisen lopettamiseen tai rajoittamiseen on tarjolla ammatillista keskusteluapua. Palvelut on tarkoitettu myös läheisille. Katso vaihtoehtoja täältä
- Jos haluat tukea saman kokeneilta vertaisilta, liity rahapelaajan läheisille tarkoitettuihin vertaistukiryhmiin. Niitä on sekä verkossa että kasvotusten toimivia.
- Mikään kasvokkaisista tai sähköisistä tuki- tai hoitomuodoista ei sulje toistaan pois. Voit osallistua niihin kaikkiin ja kokeilla, mikä tuntuu omalta ja mistä saat eniten voimaa muutoksen tueksi.
-
Kiitos kysymyksestäsi. Pohdit hyvin tärkeitä ja olennaisia kysymyksiä, jotka liittyvät rahapeliongelmien kanssa kamppailevan läheisen elämään. Varuillaan oleminen ja luottamuspula ovat ymmärrettäviä ja kuluttavia tunteita. On hyvä, että etsit kysymyksiisi vastausta ulkopuoliselta. Rahapeliongelmasta on mahdollisuus toipua ja luottamus pelaajaan palautuu ajan kanssa, mikäli hän muuttaa käyttäytymistään.
Jotkut pelaavat paetakseen hankalaa elämäntilannetta, vaikeita tunteita tai ratkaistaakseen muita ongelmia. Pelaaminen voi muuttua tarpeettomaksi, kun elämäntilanne muuttuu, löytyy uusia keinoja käsitellä tunteita tai ratkaista elämän ongelmia.
- Peliriippuvuudessa pelaaja voi kokea, että viehätys rahapeleihin ja taipumus pelata säilyy hänessä aina. Hän voi kuitenkin opetella elämään arkea, jossa riippuvuus ei ohjaa hänen toimintaansa.
- Ongelmallisesti pelaavaan voi oppia luottamaan, kuten kehen tahansa muuhun ihmiseen, joka on muuttanut toimintatapojaan. Luottamus ihmissuhteissa perustuu siihen, että uskomme toisen sanaan tai lupaukseen, jonka hän meille antaa.
- Pelaamattomuuteen liittyy usein avoimuuden ja rehellisyyden uudelleenopettelu. Pelaaja oppii tunnistamaan pelaamiseen liittyviä tilanteita, tunteitaan, ajatuksiaan ja tekojaan.
Pelaajan ja läheisen on hyvä opetella puhumaan toisilleen avoimesti salailematta tai kaunistelematta asioita. Pelaaja, joka opettelee ilmaisemaan itseään avoimesti, voi antaa läheisilleen mahdollisuuden tukea itseään vaikeissa tilanteissa. Näin läheinenkin voi oppia näkemään, mitkä arjen tilanteet saattavat herättää peliajatuksia tai pelihimon.
Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi. Jos asia mietityttää sinua edelleen, suosittelemme soittamaan tai chattaamaan Peluuriin. Löydät yhteystiedot alta.
Mistä tukea ja apua?
- Peluurin auttava puhelin 0800 100 101 on avoinna arkisin klo 12-18. Voit puhua kaikesta peliongelmaan liittyvästä. Puhelu on maksuton ja voit esiintyä nimettömänä. Peluuri ei saa puhelinnumeroasi tai muita tunnistetietojasi haltuunsa.
- Peluurin chat on avoinna ma, ke & pe klo 12–15
- Peluurin palvelut on tarkoitettu myös rahapelaajan läheisille.
- Pelaamisen lopettamiseen tai rajoittamiseen on tarjolla ammatillista keskusteluapua. Palvelut on tarkoitettu myös läheisille. Katso vaihtoehtoja täältä
- Jos haluat tukea saman kokeneilta vertaisilta, liity rahapelaajan läheisille tarkoitettuihin vertaistukiryhmiin. Niitä on sekä verkossa että kasvotusten toimivia.
- Väestöliiton parisuhdepalveluihin voit tutustua täältä
- Kirkon maksuttoman perhe- ja parisuhdeneuvonnan (tarjolla myös muille kuin kirkkoon kuuluville) yhteystietoja löydät täältä.
- Voit lukea peliongelmasta eroon päässeiden selviytymistarinoita kokemuksiapeliongelmista.fi ja Pelirajat’on kokemuksia
Lisää peliongelmasta läheiselle
-
Mitä peliriippuvuus on?
Rahapeliriippuvuus on vakava peliongelma. Se on myös tautiluokituksesta (DSM 5) löytyvän peliriippuvuusdiagnoosin nimi... Lue lisää
-
Miten otan pelaamisen puheeksi?
Pelaamisen puheeksi ottaminen voi tuntua vaikealta. Lue Peluurin vinkit, miten valmistautua puhumaan pelaamisesta, miten puhua ja mitä sinun kannattaa ottaa huomioon... Lue lisää
-
Velka, talous ja raha
Olipa tilanteesi sinulle tärkeän ihmisen pelaamisen vuoksi mikä tahansa, sinun on tärkeää turvata oma taloutesi... Lue lisää