Kokeile puhelua Pelirajaton -vertaisen kanssa!
"Kun viestimiini kilahtaa tieto, että joku on täyttänyt vertaispuhelimen palautelomakkeen, tulen jo valmiiksi iloiseksi." kirjoittaa vierasblogissamme Markus, joka toimii asiantuntijana Pelirajaton -toiminnassa.
Saanen kohta taas lukea, että jälleen jossain joku rahapelien kanssa ongelmiin ajautunut tai hänen läheisensä on saanut selkeyttä ajatuksiinsa ja tavoitteisiinsa sekä voimaa eteenpäin. Vertaisohjaajaa luultavasti vuolaasti kiitellään.
Samaa ilahduttavaa viestiä onnistuneista kohtaamisista kuulen myös vertaisohjaajilta: tuettavan olon helpottumista ja muutokseen syttymistä on usein kuultu jo ensimmäisessä puhelussa ja konkreettisista toimista saatu raporttia pari viikkoa myöhemmin jatkopuhelussa.
Puhelut koettu todella hyödyllisiksi
Suurin osa (61 %) puhelun käyneistä on tänä vuonna vastannut palautelomakkeeseen. Keskiarvo vertaispuheluiden hyödyllisyydelle on tältä keväältä 9,2 (skaala 1–10). Myös viime vuonna se oli reilusti päälle ysin (pelaajat 9,3 & läheiset 9,5). Lähes kaikki vastanneet ovat arvioineet niin viime kuin tänä vuonna, että puheluissa on tullut kuulluksi, on saanut kannustusta sekä mieliala on kohonnut ja olo helpottunut. Aivan mahtavia vaikutuksia siis kaiken kaikkiaan! (Tilanne 11.4.2024)
”Olen todella tyytyväinen koko puheluun.” Vertaispuhelun osallistuja.
Vertaispuhelin on chatin ja ryhmächatin tapaan lyhytkestoinen tukimuoto, joka on pääasiassa tarkoitettu rohkaisuun, ohjaukseen ja kannustukseen eteenpäin: oman tilanteen parempaan ymmärtämiseen, tavoitteiden selkeytymiseen sekä muutostyöhön motivoitumiseen ja sen käynnistelyyn. Meidän vertaistuessamme varsinaista muutostyötä tehdään intensiivisemmissä tukimuodoissamme: vertaisryhmissä, tukihenkilön avustuksella, voimavarakursseilla ja voimaviikonlopuissa. Tutustu palveluihimme tarkemmin täältä.
Mistä vertaispuhelimessa sitten voisi toisen kanssa puhua?
Ihan mistä vaan rahapeliongelmaan jollain tavalla liittyvästä, joka mietityttää sinua ja johon kaipaat uusia näkökulmia ja ajatusten selkeytymistä samoja kokeneelta vertaiselta.
Ehkä pyörittelet mielessäsi, miten siitä pelaamisesta pääsisi kokonaan eroon? Vai pohditko, voisi sitä siltikin vielä silloin tällöin vähän pelailla? Pitäisikö tästä kertoa läheisille vai olla kertomatta? Voiko tämän häpeän, näiden velkojen, tämän repsahduksen tai tulevan ulosoton kanssa mitenkään selvitä? Voisiko parisuhteen vielä jotenkin pelastaa? Millaista se pelitön elämä sitten olisi, tyhjää ja tylsääkö? Entäpä läheisenä, miten tässä pitäisi oikein toimia ja ajatella?
”Erittäin helppoa oli jutella ja mieltäni askarruttavat asiat olivat esillä.” Vertaispuhelun osallistuja.
Miten sitten saan vertaispuhelun?
Tänä keväänä meille on tullut 49 puhelupyyntöä (39 pelaajille & 10 läheisille). Mielellämme ottaisimme pyyntöjä vastaan enemmänkin. Erityisesti läheissoittopyyntöjen osalta on ollut (tänä keväänäkin) aika hiljaista. (Tilanne 11.4.2024)
17 osaavaa ja empaattista vertaisohjaajaamme (11 pelaajataustaista ja 6 läheistä) on valmiudessa! He ovat olleet monenlaisissa liemissä oman tai läheisensä pelaamisensa takia, joten samastumispintaa varmasti useammankin kanssa löytyy. He ovat löytäneet ratkaisuja, onnistuneet muutoksessa ja elävät nyt hyvää elämää – ja auttavat mieluusti myös toisia saamaan samasta juonesta kiinni!
”Todella tärkeää, että voi avautua ongelmasta henkilölle jota ei tunne” Vertaispuhelun osallistuja.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Eipä siis muuta kuin varaamaan puhelua!
Sen voit tehdä täyttämällä lomakkeen täältä.
Avaahan hiukan tilannettasi ja odotuksiasi sekä esitä toiveita ohjaajasta ja puhelun ajankohdasta. Puhelun voit varata taustastasi riippumatta joko pelaaja- tai läheisohjaajalle, kummasta näkökulmasta asian tarkastelu juuri nyt tuntuukaan sinulle tärkeämmältä. Voit varata puhelun halutessasi myös ”paripuheluna” eli ottaa puheluun mukaan läheisesi. Puheluita voi (ainakin keväällä 2024) käydä myös englannin ja viron kielillä.
Lomakkeen täytettyäsi ohjaaja on sinuun pian tekstiviestitse yhteydessä ja tarjoaa aikoja puhelulle.
Pyrimme siihen, että sinuun yhteyttä ottavalla vertaisohjaajalla on samankaltainen elämäntilanne kuin sinulla sekä myös omaa kokemusta juuri siitä aiheesta, josta haluat erityisesti keskustella. Ohjaaja soittaa sovittuna aikana ja jos puhelun päätteeksi vielä tuntuu, että asioita jäi kesken ja haluaisit jutella vielä uudestaan, voit pyytää jatkopuhelua muutaman viikon päähän. (Saman ohjaajan kanssa voi käydä yhteensä 3 puhelua).
”Hyvä juttu että voi purkaa vertaiselle asiansa” Vertaispuhelun osallistuja.
Jos et vieläkään ole vakuuttunut että puhelu(t) vertaisen kanssa voisivat hyödyttää sinuakin, lue vielä alta muutamia puhelun käyneiden kokemuksia tältä keväältä. Ehkäpä sitten vaan menet ja ylität pienen kynnyksen ja kokeilet. Kiva jos kerrot meille myös palautteessa, oliko puhelu tunnin väärti?
Lisää palautteita keväältä 2024:
”Toipunut pelaaja tiesi tasan tarkkaan mistä on kyse”
”Puhelu antoi toivoa tulevaisuuteen. Vertaistuen merkitys on valtava. Kukaan muu ei voi täysin ymmärtää kuin toinen peluri.”
”Sain itseluottamustani paljon ylöspäin.”
”En häpeä enää. Sain voimaa irrota peleistä.”
”Puhelu antoi voimaa lopettaa pelaaminen. Mietin puhelun aikana, että jos tämäkin henkilö on selvinnyt peliongelmasta niin minäkin selviän.”
”Oli mahtavaa kuulla kohtalotoverilta hänen tarinansa ja saada arvokkaita vinkkejä toipumiseen.”
”Kävimme retkahdustani läpi monesta kulmasta. Tuli olo että tulin kuulluksi ja sain ajatteluuni muutosta.”
”Puhelu pelaajan läheisen kanssa oli todella antoisa. Oli mielenkiintoista kuulla vastaavassa tilanteessa olleen henkilön kokemuksia ja ajatuksia. Tuntui hyvältä tulla myös itse kuulluksi ja saada kannustusta tilanteen käsittelyyn.”
”Juttelin pariin otteeseen puhelimessa toipuneen pelaajan kanssa läheiseni peliongelmasta. Oli avartavaa saada myös pelaajapuolen näkemyksiä ja kokemuksia aiheesta. Asiasta juttelu helpotti omaa oloani”
Teksti: Markus Sjöholm, kohtaamis- ja läheistyön asiantuntija, Pelirajaton-toiminta
Blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 27.5.2024.