Mitä tapahtuu, kun läheinen soittaa Peluuriin?

41 -vuotias Emmi asuu pääkaupunkiseudulla. Puolison pelaaminen on juuri paljastunut; hän pelaa netissä, pelistä ei tietoa. Perheessä on kaksi alaikäistä lasta. Miten puhelu etenee ja millaista tukea hän puhelun aikana saa?

Emmi, ongelmapelaajan läheinen soittaa Peluuriin.

Emmi soittaa Peluurin auttavaan puhelimeen kiihtyneenä ja itkuisena. Hänen puolisonsa peliongelmat olivat paljastuneet, kun postissa oli tullut kirje perintätoimistosta.

Vaatiessaan selitystä oli koko ongelman laajuus selvinnyt: vuokrat usealta kuukaudelta maksamatta, pikavippejä reilusti yli perheen maksukyvyn ja yhteisistä säästöistäkin oli suurin osa mennyt pelaamiseen.

Huoli taloudesta ja omasta jaksamisesta

Jo ennen paljastumista Emmista oli tuntunut, että jokin on vialla. Puoliso oli usein poissaoleva ja hermostunut ja vietti aikaa koneella usein läpi yön.

Heillä oli jatkuvia riitoja ja tämän lisäksi pelaamisen paljastumisen myötä tuli huoli perheen taloudesta ja omasta jaksamisesta. Puhelun aikana Emmi käy läpi tilannetta ja sen aiheuttamia tunteita: järkytystä, suuttumusta ja luottamuksen menetystä.

Ratkaisuja etsitään yhdessä

Kun tunneryöppy on rauhoittunut, Peluurin työntekijä kysyy millaista tukea Emmi kokee tarvitsevansa. Yhteisen pohtimisen jälkeen työntekijä ehdottaa Tiltin Perheklubia, johon ovat tervetulleita sekä pelaajan läheiset että pelaajat. Osallistumista helpottaa järjestetty lastenhoito.

Työntekijä kertoo myös velkatilanteen selvittämisestä ja kunnallisesta velkaneuvonnasta, johon Emmi päättää olla yhteydessä puhelun jälkeen.

Myös puoliso on luvannut hakea apua ja Emmin mukaan tuntuu olevan motivoitunut siihen. He osallistuvat Perheklubiin yhdessä.

Tapausesimerkki on Peluurin tilastojen pohjalta yhdistelemällä laadittu esimerkki, ei todellinen asiakastapaus.

Vuonna 2020 Peluuriin yhteyttä ottaneista läheisistä 77% oli naisia.

Piirroskuva naisesta joka tulee lapsen kanssa Tiltin Perheklubiin.

Läheiset Peluurin tilastojen valossa v. 2020

Peluuriin yhteyttä ottaneista läheisistä 38% oli puoliso 37% vanhempii
83% läheisistä koki huolta tai asian jatkuvaa miettimistä.