Tiedote 17.12.20: 10v Peliklinikka auttaa peliongelmista kärsiviä

Peliklinikka on kymmenen vuoden aikana auttanut yli 20 000 apua hakenutta pelaajaa tai heidän läheistään. Helsingissä toimiva ainutlaatuinen kokonaisuus on erikoistunut tuki- ja hoitopalveluihin ja toimii lisäksi palveluiden kehittämisympäristönä. Peluuri on osa Peliklinikan palvelukokonaisuutta.

Numero 10 raportin kannessa

Peliklinikka tuottaa valtakunnallisesti tuki-, ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä välittää tietoa peliongelmasta, sen ehkäisystä ja hoidosta. Se tarjoaa myös valtakunnallisesti oma-apuun ja vertaisuuteen perustuvaa tukea. Pääkaupunkiseudulla organisaatio pitää yllä avohoitopalveluita.

”Aiemmin rahapeliongelmiin liittyvän tuen tarjoamisesta ja palveluiden kehittämisestä vastasivat lähinnä järjestöt. Halusimme kokeilla toimintatapaa, jossa saman katon alle yhdistetään kuntien ja järjestöjen rahapeliongelmaan liittyviä palveluita sekä niitä tukeva tutkimus- ja kehittämistyö”, kehittämispäällikkö Corinne Björkenheim kertoo.

Björkenheimin mukaan Peliklinikan palveluihin hakeutuvat pelaajat kärsivät usein vakavista, pitkään kestäneistä rahapeliongelmista. Enemmistö ongelmallisesti rahapelejä pelaavista on 18-34 -vuotiaita miehiä. Viime vuosina Peliklinikka on tarjonnut palveluita myös ongelmallisesti digipelejä pelaaville. Palveluihin on mahdollista hakeutua myös nimettömästi eikä asiakkaaksi pääsemiseksi tarvita lähetettä.

”Peliklinikan avohoidon ja Peli poikki –ohjelman asiakkaista kolme neljästä on velkaantunut. Moni käyttää pelaamiseen suuria summia rahaa ennen hoitoon hakeutumista. Erilaiset kulutusluotot ovat yleisiä. Esimerkiksi avohoidon asiakkaista yli puolet on ottanut pikavippejä yli kymmenen kertaa. Osalla ongelmallisesti pelaavilla ei ole velkaa tai sitä on vähän. Näissä tapauksissa talousongelmat näkyvät perustarpeista, kuten lääkkeistä ja ruoasta, tinkimisenä”, yksikön päällikkö Inka Silvennoinen sanoo.

Netissä pelaaminen on yleistynyt Peliklinikan kymmenvuotisen toiminnan aikana. Asiakkaaksi hakeutuvat pelaavat verkossa erityisesti raha-automaattipelejä ja kasinopelejä. Pelipisteissä pelaamisen osuus laskee, mutta kauppojen ja muiden liiketilojen auloissa raha-automaattipelit ovat edelleen monelle ongelma.

Rahapelaamiseen liittyvät yhteiskunnalliset päätökset vaikuttavat Silvennoisen mukaan suoraan monien ihmisten elämään ja vaikutukset näkyvät Peliklinikan asiakastyössä. Koronaepidemian aikana moni ongelmallisesti pelaava on saanut helpotusta, kun kauppojen peliautomaatit suljettiin. Moni ongelmallisesti pelaava koki ensimmäistä kertaa vuosiin voivansa käydä kaupassa ilman pelkoa retkahtamisesta. ”Ei siis ole todellakaan yhdentekevää, millaisia yhteiskunnallisia päätöksiä Suomessa lähivuosina tehdään rahapeliautomaattien saatavuuden osalta”, Silvennoinen painottaa.

Yhteiskunnallisen vastuunkannon tärkeyttä korostaa myös Corinne Björkenheim: ”Toivon, että tulevaisuudessa rahapeliongelma otetaan järjestelmällisesti puheeksi palvelujärjestelmässä ja että laadukasta hoitoa ja tukea olisi saatavilla valtakunnallisesti sekä ongelmallisesti pelaaville että heidän läheisilleen.”

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Peliklinikka (2010-2020) 10-vuotisraportista. Raportti sisältää läpileikkauksen Peliklinikan 10 vuoden toimintaan. Elävyyttä tuovat asiakkaiden kokemustarinat ja katsaukset työntekijöiden työpäiviin. Erillisessä Peliklinikan 10-vuotisjuhlajulkaisun tilastoliitteessä on tunnuslukuja Peliklinikan palveluista. Varsinaisessa juhlajulkaisussa on tiivistelmä kootuista tilastoista.


Tarkemmat tiedot:
Peliklinikka 10 vuotta (2010-2020) -10-vuotisraportti
Tilastoliite 10-vuotisraportti

Lisätietoja:
Corinne Björkenheim, kehittämispäällikkö, Peliklinikka
p. 040-175 8244,
[email protected]

Inka Silvennoinen, yksikön päällikkö, Peluuri                                                                                                             
p. 040 760 8507, [email protected]

                                                                              

Kymmenen vuotta täyttävä Peliklinikka (2010-2020) on erityisesti rahapeliongelmiin erikoistunut palvelukokonaisuus, joka tarjoaa apua myös digitaalisesta pelaamisesta sekä internetin liikakäytöstä aiheutuviin haittoihin. Peliklinikka on pääkaupunkiseudun kuntien, järjestöjen ja valtion yhteishanke. Peliklinikka palvelee pelaajia, heidän läheisiään ja heitä työssään kohtaavia ammattilaisia. Palvelut ovat maksuttomia, ja osa palveluista on valtakunnallisia. Peliklinikka on osa THL:n koordinoimaa kokonaishanketta rahapelaamisesta aiheutuvien haittojen selvittämiseksi sekä ehkäisyn ja hoidon kehittämiseksi. Peluuri ja Tieto- ja tukipiste Tiltti ovat osa Peliklinikan palvelukokonaisuutta.

Lisätietoja:
www.peliklinikka.fi, www.peluuri.fi, www.tiltti.fi