Miten otan pelaamisen puheeksi?

Pelaamisen puheeksi ottaminen voi tuntua vaikealta. Lue, miten voit valmistautua puhumaan pelaamisesta, miten puhua ja mitä sinun kannattaa ottaa huomioon. Jos haluat keskustella tilanteestasi tarkemmin, ole yhteydessä meihin.

Vinkkejä pelaamisen puheeksiottoon läheiselle

Keskustelun aloittaminen ei välttämättä tunnu sinusta helpolta. Sinun pitäisi pysyä rauhallisena, vaikka olet täynnä epäilyksiä, ahdistusta ja kiukkua. Jos keskustelunne alkaa vihalla ja syyttelyllä, läheisesi turvautuu helposti avoimuuden sijaan siilipuolustukseen.

Aloita etsimällä rauhallinen hetki. Se ei ole maanantainen aamuhässäkkä, soitto kesken työpalaverin, Whatsapp-viesti perjantai-iltana tai illallinen suvun kesken. Sopivassa hetkessä molemmilla on aikaa ja sinä olet kerännyt voimia lähestyä häntä rauhallisesti. Sinun ei kuitenkaan kannata odottaa sopivan hetken tuloa liian kauan. Ahdistuksesi ja epäilysi lievenevät vain kysymällä.

Voitte sopia vaikkapa kellonajan ja päättää, että tässä hetkessä puhutaan tästä ongelmasta. Näin te molemmat tiedätte valmistautua keskusteluun.

1. Valitse sopiva aika ja paikka

  • Saatte keskustella rauhassa ilman ulkopuolisia häiriöitä.
  • Aikaa keskustelulle on riittävästi.

2. Valmistaudu keskusteluun

  • Ota selvää peliongelmasta Peluurin sivuilta
  • Voit myös kirjoittaa itsellesi muistilapun asioista, jotka haluat tuoda esille
  • Jos sovittu tapaaminen ei toteudu, pyri sopimaan uusi aika.

Sinä et voi puhua toisen puolesta. Keskity siis kertomaan siitä, mistä itse olet huolissasi ja miltä sinusta tuntuu. Voit esimerkiksi sanoa, että ”olen huolissani näistä laskuista/meidän rahaongelmistamme/sinun voinnistasi.”

On tärkeää, ettet syyttele häntä. Hän häpeää ongelmiaan, joten nurkkaan ajettuna hän saattaa valehdella. Asiat voivat selvitä, jos hän uskaltaa avautua. Pelaamisesta kertominen on hänelle varmasti vaikeaa, koska hän on jo alkanut elää omassa pelikuplassaan kaksoiselämää. Valehtelusta on voinut tulla hänelle arkipäivää.

    3. Ilmaise huolesi, käytä "minä" -kieltä

    • Rauhallinen ja järkiperäinen lähestymistapa kannattaa! Jos et pysty siihen pelaamisen aiheuttamien tunteiden vuoksi, odota rauhallisempaa hetkeä tai pyydä kolmas osapuoli mukaan keskusteluun.
    • Voit tuoda aluksi esiin sen, että olet huolissasi ja että pelaaja on sinulle tärkeä.
    • Kerro millaisia asioita ja käyttäytymistä olet havainnut. Kerro mahdollisimman konkreettisesti millaisia negatiivisia seurauksia pelaamisella on ollut sinulle ja muille läheisille.
    • Käytä ”minä”-kieltä ”sinä”-kielen sijaan – kerro huolestasi sen sijaan että syyttelisit.
    • Vältä tuomitsemista ja suoria ohjeita toimia. Voit myös kertoa, että vaikka et ymmärräkään täysin peliongelmaa, et halua tuomita.
    • Nosta esille konkreettisia ongelmia ja ratkaisuehdotuksia niihin. Tuo selvästi esille, että uskot muutoksen mahdollisuuteen!
    • Pyydä pelaajaa kertomaan oma näkökulmansa tilanteesta ja anna riittävästi aikaa ja tilaa sille. Kuuntele!

    4. Vältä

    • sanomasta ”sinun pitää vain lopettaa pelaaminen”.
    • luennoimista tai väittelemistä – jos pelaaja kieltää ongelman, ei sitä hänelle pysty väkisin todistamaan.
    • uhkailua, kiristystä ja lahjontaa – sen sijaan pyri sopimukseen, jossa yhdessä sovitaan ehdoista.
    • häpeän tai syyllisyyden korostamista – nämä ovat tunteita, jotka voivat estää avun hakemista.

    Katso myös läheisten Peluurille esittämiä kysymyksiä ja vastauksia täältä

    Katso materiaaleja, jotka auttavat rahapelaamisen puheeksiotossa

    Teksti jatkuu kuvan jälkeen

    Mies ja nainen keskustelevat vakavailmeisinä.

    Mitä, jos hän suuttuu tai ei halua puhua?

    • Pelaajan reaktiot voivat olla monenlaisia: helpotusta, vihaa, kieltämistä, vähättelyä, selittelyä, valehtelua, syyttelyä, häpeää, keskustelusta kieltäytymistä.
    • Empaattinen ja myötätuntoinen lähestymistapa voi auttaa keskusteluyhteyden syntymistä.
    • Jos pelaaja kieltäytyy keskustelemasta, kerro mistä hän voi saada apua ja kerro, että keskustelet hänen kanssaan mielellään, sitten kun hän on valmis.
    • Jos pelaaja käyttäytyy vihamielisesti tai aggressiivisesti, lopeta keskustelu.

    Läheinen ei ole vastuussa peliongelman hoitamisesta, mutta läheinen voi rohkaista pelaajaa muutokseen

    Läheisen ensisijainen tehtävä on huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Monella läheisellä on kuitenkin tarve auttaa pelaajaa pääsemään eroon peliongelmasta ja sen aiheuttamista seurauksista. Lue Miten huolehdin hyvinvoinnistani

    Läheinen voi ja saa auttaa peliongelmasta kärsivää, mutta on tärkeää ottaa selvää, millainen apu auttaa ja millainen taas saattaa pahentaa peliongelmaa. Lue Miten voin tukea pelaajaa

    Pelaamisen paljastuminen voi olla pelaajalle helpotus

    Monet rahapelaajat kertovat, että totuuden paljastuminen läheisille on ollut heille myös helpotus ja sykäys hakea apua. Pelaajat kertovat myös, että kielsivät vahvasti pelaavansa siitä kysyttäessä, mutta havahtuivat omaan tilanteeseensa läheisen ansiosta.

    Jos olet tilanteessa, jossa pelaaja ei myönnä pelaamistaan, kannattaa pelaaminen ottaa yhä uudelleen puheeksi. Pelaajan vastahakoisuus saattaa aiheuttaa sinussa tunteita, joista kannattaa puhua jonkun läheisesi tai ammattilaisen kanssa.

    ”Kun kaikki viimein paljastui, olo oli täysin tyhjä. Pitkään jatkunut loputon yksinäisyyden tunne ja kaaos päässäni taukosi edes hetkeksi. Pääsin jakamaan tämän kaiken kauheuden jonkun kanssa. Oli kamalaa katsoa puolisoni hätääntynyttä ilmettä. Tunsin, että vedin hänet mukaan johonkin, johon hän ei kuulunut ja jossa hän ei halunnut olla.” – Pelaaja

    Nyt ainakin tiedän, mistä on kyse

    Sinä saatat olla todella järkyttynyt. Se on täysin ymmärrettävää. Tunteesi heittelevät laidasta laitaan, ahdistuksesta vihaan ja pelkoon. Seassa voi silti olla hivenen helpotusta: nyt ainakin tiedän, mistä on kyse.

    ”Jos puolisoni näprää kännykkäänsä, alan heti pelätä. Pelaako hän? Ennen vain ajattelin, että hän tekee jotakin kännykällään. Jaan elämämme aikaan ennen ja jälkeen pelaamisen. Haluan takaisin entisen oman minäni: ihmisen, joka ei ole jatkuvasti hermostunut.” – Läheinen

    Lähteitä ja lisätietoa

    THL: Suhteet Pelissä - Tietoa ja tukea rahapelaamisesta huolestuneille läheisille. Pelihaitat tukiaineisto.

    Mental Health First Aid Australia. Helping someone with gambling problems: mental health first aid guidelines Melbourne: Mental Health First Aid Australia; 2015.

    Lisää peliongelmasta läheiselle