MISTÄ TIETÄÄ,
ETTÄ HARRASTUS
ON LÄHTENYT
LAPASESTA?

Kysymyksiä ja vastauksia (pelaajat)

Täältä löydät rahapelaajien usein esittämiä yleisluontoisia kysymyksiä sekä vastauksia kysymyksiin. Vastauksemme aukeaa kysymyksen otsikkoa klikkaamalla.

Tarkemmin omaan tilanteeseesi soveltuvaa tukea, apua ja neuvontaa saat ottamalla yhteyttä meihin soittamalla, chattaamalla tai osallistumalla OmaPeluurin ryhmäkeskusteluihin.

Jos sinulla on mielessäsi yleisluontoinen kysymys, jonka haluaisit lisättävän tänne, lähetä kysymysehdotuksesi palautelomakkeen kautta.

Peliongelmissa ajattelu tyypillisesti kapeutuu, eikä kaikkia ratkaisuja näe itse selvästi. Rahapeliongelmaa ylläpitävät monenlaiset toiveikkaat ajatukset ja uskomukset. Tutustu rahapelaajan tyypillisiin virhepäätelmiin, pelaamista ylläpitäviin ajatuksiin ja rahapelaamisen matematiikkaan. Haasta omat uskomuksesi!

Tilanteessa on toisin sanoen siis kaksi vaihtoehtoa:

 1. Ylläpidät haaveitasi ja päätät jatkaa pelaamista. Pelaaminen vie rahasi, aikasi, aiheuttaa peittelyä ja piilottelua, masentaa ja ahdistaa. Taloutesi, ihmissuhteesi ja muut ongelmasi menevät hyvin todennäköisesti entistä pahempaan umpisolmuun.

 2. Päätät yrittää muuttaa käyttäytymistäsi ja alat selvitellä ongelmia. Tällöin pelaamiskäyttäytymiselläsi, talousasioillasi ja muulla elämälläsi on mahdollisuus alkaa järjestyä toivomallasi tavalla. Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Muutoksen tueksi on olemassa erilaisia hyödyllisiä työkaluja ja ulkoista apua. Tutustu myös Peluurin palveluihin, kriisiapuun sekä muuhun tarjolla olevaan apuun.

Yleensä talousongelmat ovat niin sotkussa ja oma jaksaminen vähissä, että ulkopuolinen apu monimutkaisten asioiden selvittelemiseksi on tarpeen. Talousasioiden järjestelystä ja apukeinoista löydät lisää tietoa täältä.

 

Pelaamisen rajoittamiseen/lopettamiseen on tarjolla onneksi monenlaisia apu-, tuki- ja hoitomuotoja: sekä kasvokkaista tukea/hoitoa että netin tai puhelimen välityksellä toimivia, ammattilais- tai vertaispohjalta toimivia. Tutustu Peluurin palveluihin sekä paikallisesti tarjolla oleviin palveluihin.

Palvelut Suomessa vaihtelevat alueellisesti, mutta lähtökohtaisesti jokaisen kunnan pitää olla järjestänyt hoitoa myös rahapeliongelmaan. Jos sitä ei löydy oman kunnan alueelta, kunta hoitaa tarvittavat palvelut maksusitoumuksella naapurikunnasta.

Selvitä asiaa ottamalla yhteyttä kuntasi päihde- tai mielenterveystoimistoon. Myös me Peluurissa autamme mielellämme oikeiden palvelujen löytämisessä: soita tai chattaa meille, jos haluat tietää tarkemmin omalla alueellasi tarjolla olevista palveluista.

 

Häpeän, epäonnistumisen ja syyllisyyden tunteet ovat ymmärrettäviä ja melko luonnollisia reaktiota tilanteessa. Syyllisyyttä ja ahdistusta turrutetaan usein pelaamalla lisää, juomalla tai millä tahansa toiminnalla, jottei tarvitsisi kohdata tunteitaan. Kun ihminen on alkanut tunnistamaan tunteitaan eikä pyri enää pakenemaan niitä, on myös tie muutokselle auki.

Kielteisten tunteiden kehästä pääsee varmimmin eroon, kun ongelmaa ei märehdi yksin vaan etsii itselleen tukea, rohkaisua ja uusia keinoja pelaamisen hallitsemiseksi.

Monet pelaajat salaavat peliongelmaa pitkään läheisiltään, koska haluavat selvittää ongelman itse ja pelkäävät läheisten reaktioita. Usein ongelmat vain pahenevat ja ahdistus syvenee, kun asioista ei puhu. Se, että uskaltaa ottaa asian itse puheeksi, on merkki rehellisyydestä itselle ja läheiselle. Se on myös merkki siitä, että on havainnut ongelman ja on alkanut kypsytellä vaihtoehtoa käyttäytymisen muuttamiseksi.

Puhuminen antaa ympärillä oleville mahdollisuuden kuunnella ja tukea sinua päätöksessäsi muuttaa asioita sekä kannustaa sinua eteenpäin. Jos et pysty kuitenkaan vielä puhumaan läheisellesi ongelmasta, löytyisikö edes joku luotettava ystävä, jonka kanssa voisit jakaa tämän ongelman?

Peluurin auttavaan puhelimeen voi soittaa arkisin klo 12–18 ja puhua peliongelmasta ja kaikesta siihen liittyvästä. Puhelu on maksuton, voit esiintyä nimettömänä eikä Peluuri saa puhelinnumeroasi tai muita tunnistetietojasi haltuunsa.

Yhdessä ammattilaisen kanssa voitte pohtia tarkemmin tilannettasi sekä apukeinoja, jotka sopivat juuri sinulle. Voit myös chatata meille arkisin verkkosivujemme kautta.

Jos haluat tukea mieluummin vertaisilta, liity pelaajien netti/puhelinpohjaisiin vertaistukiryhmiin tai varaa aika vertaispuhelimesta, jolloin peliongelmasta toipunut vertainen soittaa sinulle sovittuna ajankohtana.

Mikään kasvokkaisista tai sähköisistä tuki- tai hoitomuodoista ei sulje toistaan pois. Voit osallistua niihin kaikkiin ja kokeilla, mikä tuntuu omalta ja mistä saat eniten voimaa muutoksen tueksi.

Hyvä juttu on, että olet havainnut ongelman ja sinulla on tahtoa sekä yritystä muuttaa pelaamiskäyttäytymistäsi. Ongelman tunnistaminen ja oma vakaa päätöksesi on jo yksi suuri etappi muutoksen tiellä.

Halu ja päätös eivät kuitenkaan aina yksin riitä, vaikka elinehto muutokselle näiden olemassaolo toki on. Kukaan ei toivu ilman omaa tahtoa.

Silti, jos oma tahto pelkästään jokaisessa tilanteessa yksin riittäisi, peliongelman voisi lopettaa itse ilman sen suurempia ponnisteluja eikä kyseessä siten olisi riippuvuus.

Keinoja päästä eroon peliongelmasta on:

 • uskot itse vakaasti muutoksen mahdollisuuteen
 • opettelet analysoimaan omia tunteitasi ja kuuntelemaan niitä, muttet välttämättä aina toimi, miten tunteesi ja ajatuksesi kehottavat sinua toimimaan
 • luot keinot ja strategian niihin tilanteisiin, kun pelihimosi herää
 • esteiden kasaaminen oman pelaamisen tielle
 • arjen rutiinien muuttaminen, uuden mielekkään tekemisen löytäminen
 • tuen, avun ja rohkaisun hakeminen
 • rehellisyys itseään kohtaan peliajatuksista ja mieliteoista sekä avoin keskustelu luotetun ihmisen kanssa niistä
 • tavoitteiden asettaminen ja seuraaminen (esim. rahapelipäiväkirjan ja talouspäiväkirjan avulla)

Oletko siis tehnyt päätöksesi ja vähentämisyritystesi lisäksi muita toimenpiteitä?

Lue lisää vinkkejämme lopettamisen/vähentämisen tueksi täältä.

Oman päätöksen lisäksi on ensiarvoisen tärkeää, että vaikeutat omaa pelaamistasi ja otat muutoksesi tueksi sinua voimistavia työkaluja

Opettele keskustelemaan pelaamisestasi ja pelihimostasi rehellisesti ja säännöllisesti jonkun läheisesi, vertaisen tai työntekijän kanssa sekä ala myös keskittyä tarkasti niihin puheisiin, joilla perustelet itsellesi pelaamista.

Ovatko nämä tuttuja ajatuksia: ”Jos kokeilen vain vähän?”, "Josko tänään voittaisin?", "On tylsää, tarvitsen jännitystä", ”Tänään pelirajani kyllä pitävät”  tai "Minun on pakko voittaa häviämäni rahat takaisin"...

Kuuntele himon hetkellä pelaamiseen kannustavia ajatuksiasi tarkkaan ja mieti, onko asia todella niin yksioikoinen, kuin mitä pelaamista haluava mielesi sinulle väittää. Koita asettua tarkkailemaan ajatustasi ns. itsesi ulkopuolelta.

Pelaaja kohtaa houkutuksia siinä missä laihduttaja kohtaa herkkuja tai raitistunut henkilö kohtaa tilanteen, jossa tarjoillaan alkoholia.

Halustasi huolimatta sinulla on kuitenkin aina mahdollisuus toimia toisin ja muutostyöskentely on mahdollista aloittaa koska tahansa.

Ajattelu pelihimon hetkellä usein sumenee - siksi on hyvä olla valmis strategia kyseisiin haastaviin tilanteisiin. Kirjoita itsellesi muistilappu auttamaan sinua siinä hetkessä, kun pelihimo alkaa valtaamaan mieltäsi ja muu ajattelukykysi sumenee. Lapulla voit pohtia esimerkiksi:

 • pelaamisen hyöty- ja haittapuolia ("Mitä voitan, kun olen pelaamatta?" "Mitä häviän, kun pelaan?"),
 • omia syitäsi pelata ja olla pelaamatta,
 • itsellesi toimivia keinoja pelaamisen vähentämiseksi ja/tai lopettamiseksi (esim. "Haen uusia kiinnostuksen kohteita", "Vaikeutan pelaamistani esim. lataamalla esto-ohjelman", "Puhun avoimesti ja haen tukea")
 • päätöksesi seurauksia rahatilanteelle, mielialalle, ihmissuhteille ja koko elämäntilanteellesi
 • omia selviytymiskeinojasi joilla pystyt välttämään pelaamisen hädän hetkellä.

Laita lappu lompakkoosi. Lue muistilappu pelihimon hetkellä läpi ja muistuta itseäsi vielä kerran arvoistasi, tavoitteistasi ja toisin toimimisen mahdollisuuksista, ennen kuin hyppäät pelien pyörteisiin.

Oletko uskaltanut keskustella asiasta kenenkään ystäväsi tai perheenjäsenesi kanssa? Yleensä keskustelu aiheesta luotettavan ihmisen kanssa avaa tilannetta, kun joudut sanoittamaan omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi. Hienoa, jos sinulla on mahdollisuus kääntyä heidän puoleensa erityisesti silloin, kun peliajatukset alkavat vallata mieltä. On raskasta piilotella asiaa ja esittää kaikille, että asiat ovat kunnossa. Luotettavasta läheisestäsi saat toivottavasti hyvän tukihenkilön taistelussasi pelihimoa vastaan.

Soita Peluurin auttavaan puhelimeen (ark. klo 12-18, 0800 100 101), niin voimme vielä yhdessä kartoittaa tarkemmin tilannettasi ja toimintavaihtoehtojasi. Liity mukaan vertaisryhmiin, sähköisiin tai kasvokkaisiin, joissa voit keskustella rehellisesti sekä kypsytellä muutosaikeitasi vielä lisää yhdessä työntekijän ja vertaisten kanssa.

 

Selvityksemme mukaan pankeilla ei näytä olevan työkaluja, joilla asiakas voisi tehokkaasti kontrolloida omaa rahankäyttöään. Toisin sanoen asiakas itse hallinnoi rahojensa käyttöä, ellei hän kuulu edunvalvonnan piiriin.

Jollain pankeilla on kuitenkin työkaluja, jotka erittelevät, mihin olet rahasi käyttänyt. Tämä voi auttaa suunnittelemaan rahankäyttöään jatkossa paremmin.

Mitä voit siis itse tehdä rajoittaaksesi rahojesi käyttöä?

 • luopua luottokortista ja ottaa itsellesi automaattikortin, johon voit asettaa päivittäisen nostorajoituksen. (Nostorajoitusta voi kuitenkin muuttaa itse verkkopankista). Automaattikortilla et voi maksaa pelaamista raha-automaatilla.
 • verkkopankkitunnuksista luopuminen tai niiden antaminen läheisen huolehdittavaksi kannattaa peliongelman ollessa akuutissa vaiheessa. Tämä estää sen, ettet pääse muokkaamaan nostorajoitustasi tai tekemään siirtoja nettipelipaikkoihin.
 • hoida pakolliset maksut välittömästi rahaa saatuasi (tärkeimpiä ovat asumismenot, kuten vuokra!) ja tee laskuillesi suoramaksut
 • Siirrä rahasi palkkapäivänä säästötilille, sijoitusrahastoon, läheisen tilille tai johonkin muualle, josta et saa rahaa välittömästi käyttöösi, kun peliyllyke pulpahtaa mieleesi.

Puhelin- ja nettiliittymiin saa palveluntarjoajilta omia estojaan, joiden avulla voit estää tiettyjen nettisivusisältöjen selailua laitteissasi sekä palvelunumeroihin soittamista (esim. pikavipit). Osa palveluista on ilmaisia, osa saattaa maksaa. Kysy omalta palveluntarjoajaltasi estomahdollisuuksista tarkemmin. Pelisivujen estoon on olemassa myös esto-ohjelmia, joita kannattaa hyödyntää nettipelaamisen estämiseksi.