MISTÄ TIETÄÄ,
ETTÄ HARRASTUS
ON LÄHTENYT
LAPASESTA?

Peli poikki -ohjelma

HUOM! Ohjelmaan ei tällä hetkellä oteta vastaan uusia hakemuksia. Lisätietoa.

Pelin saa poikki myös netissä. Tarjoamme kahdeksan viikon ohjelman, jossa tukenasi on oma terapeutti. Hoito koostuu oman opiskelun, tehtävien, keskustelufoorumin ja terapeutin kanssa käytävien puhelinkeskustelujen yhdistelmästä. Ohjelman aikana päätät haluatko pistää pelin poikki kokonaan vai laittaa sille rajat. Tervetuloa.

Kirjautuminen ohjelmassa jo oleville

 

Jonon purkamiseksi Peli poikki-ohjelmaan ei tällä hetkellä oteta uusia hakemuksia

Ohjelman jono on kasvanut pitkäksi ja sen tekniikkaa uudistetaan parhaillaan. Jotta odotusajat eivät enää pitenisi, olemme päättäneet purkaa jonon 6.4.2018 alkaen.

Otamme jonosta ohjelmaan mukaan uusia asiakkaita jatkuvasti, mutta uusia hakijoita ei oteta jonoon. Kaikki seulontakyselyn täyttäneet, jotka ovat saaneet vahvistusviestin jonoon hyväksymisestä, tulevat saamaan paikan ohjelmassa. Jos olet jonossa, seuraa edelleen sähköpostiasi – myös roskapostilaatikkoa.

Ohjelmaan voi hakea taas elo-syyskuussa. Tiedotamme tarkemman ajankohdan kesän aikana.

Tervetuloa käyttämään Peluurin muita palveluja

Lisätietoja sähköpostilla pelipoikki@peluuri.fi

Peli poikki on Peluurin netissä toimiva ohjelma peliongelman hoitoon.

Hoidossa on kahdeksan osaa. Tekstiä ja tehtäviä sisältävät osat etenevät järjestyksessä, yksi viikossa. Jokaiseen osaan kuuluu noin 30 minuuttia kestävä keskustelu terapeutin kanssa puhelimitse ja mahdollisuus vertaistukeen ohjelman keskustelufoorumilla.

Ohjelman alussa keskitytään niihin asioihin, jotka motivoivat sinua muutokseen. Puolivälissä teet päätöksen siitä, millaista muutosta tavoittelet. Loppuosa ohjelmasta keskittyy siihen, miten muutos tapahtuu.

Ohjelman läpikäymisen jälkeen asiakkaalle lähetetään vielä kuuden ja 12 kuukauden kuluttua jälkiarviointi ja soitetaan 1-3 seurantapuhelua. Näin seurataan saatuja hoitotuloksia.

Ohjelmaan osallistuminen edellyttää

  • viikoittain aikaa tehtäville (1-2h) ja puhelulle (0,5 h)
  • toimivaa sähköpostia ja pääsyä nettiin
  • halua pohtia omaa pelikäyttäytymistä kriittisesti
  • riittävää kielitaitoa  
  • vähintään 18 vuoden ikää

Peluuri pyrkii tarjoamaan hoitomallin kaikille halukkaille, joille se soveltuu. Soveltuvuuden varmistamiseksi vastaat ohjelmassa kyselyihin ensin ilmoittautuessasi ja uudestaan aloittaessasi ohjelman. Ensimmäisessä puhelussa arvioidaan vielä yhdessä terapeutin kanssa mahdollisuuksiasi selviytyä ohjelmasta.

Peliklinikalla tehdyssä vaikuttavuusarviossa ohjelma todettiin tehokkaaksi rahapeliongelman hoidossa sen läpikäyneiden joukossa. Rahapeliongelmaa mittaavat pisteet ovat huomattavasti pienemmät ohjelman suorittaneilla kuin siihen hakeutuvilla.

Hoitotuloksia on tutkittu myös väitöstutkimuksessa. Siinä arvioitiin, että Peli poikki -ohjelman läpikäyneiden joukossa pelaamisen kontrolli oli parantunut ja pelaamisen aiheuttamat ongelmat, rahapelaamiseen liittyvä virheajattelu ja pelihimon tunne olivat vähentyneet. Nämä tulokset näkyivät merkittävinä sekä heti ohjelman päättymisen jälkeen että kuusi kuukautta ohjelman suorittamisesta. (Castrén 2013, s 57.)

Peli poikki ohjelman vaikutukset ovat yksilöllisiä. Erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat muun muassa siihen, saako ohjelman tehtyä loppuun asti.

Peli poikki -ohjelman vaikutuksista tehtyjä selvityksiä:

Castrén, Sari (2013). Disordered Gambling in Finland: Epidemiology and a Current Treatment Option.

Pitkänen, Sari & Huotari, Kari (2009). "Pahimmasta on päästy" - Arviointi Peli poikki -ohjelmasta ongelmapelaajien tukena.

Carlbring, Per & Smit, Filip (2008). Randomized Trial of Internet-Delivered Self-Help With Telephone Support for Pathological Gamblers. Journal of Consulting and Clinical Psychology 2008, Vol. 76, No. 6, 1090–1094.

Bergström,   Maria   &   Lundgren,   Rebecka, Carlbring, Per (2007). Utvärdering av Internetbaserad självhjälpsbehandling i kombination med telefonstöd vid  spelmani.  Lindköpings  universitet, Institution  för  Beteendevetenskap  psykologiprogrammet.

Hoidon perustana on kognitiivis-behavioraalinen terapia ja motivoiva haastattelu. Malli on alun perin Ruotsin Spelinstitutetin ja Malmö Mediastudion kehittämä, nykyinen versio kehitettiin Spelinstitutetin, Peluurin Peli poikki -terapeuttien ja THL:n yhteistyönä. Ruotsissa hoitomallia on testattu ja arvioitu tutkimusprojektissa, jonka on rahoittanut Statens folkhälsoinstitutet (Ruotsin kansanterveysinstituutti), Suomessa tutkimusta tehdään THL:n toimesta.

Jos kohtaat teknisiä ongelmia seulonnan suorittamisessa tai muuten, ota yhteys Peli poikki -ohjelman hallintoon sähköpostilla (pelipoikki (at) peluuri.fi) tai soita numeroon 0400 340 140. Kerro ongelmasi ja jätä yhteystietosi, selvitämme ne yhdessä.

Tiedossa olevia ongelmia:

  • Jos joudut keskeyttämään seulonnan, sinun on tehtävä se uudelleen toisella sähköpostiosoitteella. Ohjelma hyväksyy yhden osoitteen vain kerran.
  • Googlen Chrome-selaimen kanssa havaittu ongelmia. Suosittelemme käyttämään muita selaimia.
  • Kannattaa tarkistaa säännöllisesti myös sähköpostin roskapostikansio. Varsinkin Gmail pitää Peli Poikki-posteja roskapostina.

Jonotusaika on tavallisesti 2-3 kuukautta. Hakiessasi ohjelmaan saat tarkemman arvion jonotusajastasi sähköpostilla.

Muista säännöllisesti käydä tarkistamassa, oletko saanut uutta postia ohjelmasta. Kannattaa pitää silmällä myös roskapostikansiota, sillä joissain palveluissa (mm. Hotmail, Gmail) erityisesti ohjelman automaattiset sähköpostitiedotteet päätyvät helposti sinne. Näin vältämme pitkien jonojen muodostumista ja pahimmassa tapauksessa jonosta tippumisen.

Erityisen tärkeää säännöllinen sähköpostin seuraaminen on, jos käytät hotmail.com tai vastaavia maksuttomia sähköpostipalveluja. Niissä sähköpostiosoite poistuu käytöstä, jos sitä ei kuukauteen käytetä. Näissä tapauksissa emme enää tavoita sinua, emmekä voi siirtää sinua rekisteröitymään ohjelmaan ja terapeutille.

Jonottaessa kannattaa tutustua muihinkin Peluurin palveluihin.

EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR) sovelletaan 25.5.2018 lähtien. Olemme tarkastelleet tietosuojakäytäntöjämme myös Peli poikki -ohjelman osalta.

Päivitetyn Peli poikki -ohjelman tietosuojaselosteen löydät tästä.

Olethan yhteydessä meihin, mikäli sinulla on ohjelman tietosuojaan liittyviä kysymyksiä.

Yhteydenotot peluuri(at)peluuri.fi tai inka.silvennoinen(at)peluuri.fi