Tärkeintä on huolehtia omasta hyvinvoinnistaan

Tärkein askel, jonka läheinen voi ottaa peliongelman aiheuttamien haittojen ratkaisussa, on itsestään huolehtiminen. Itsensä hoitaminen on ihan yhtä tärkeää kuin pelaajan tukeminenkin.

Pelaajasta tulee helposti teidän suhteenne päähenkilö. Sinusta saattaa tuntua, että olet vain sivuhenkilö, jonka taakkaa kukaan ei huomaa – usein et edes sinä itse.

Sinun on ehkä vaikea kestää tunteitasi. Sinulle tärkeän ihmisen pelaaminen aiheuttaa sinussa häpeää ja syyllisyyttä. Miksi olen niin tyhmä, että jään ja autan? Miksi en saa muutosta aikaiseksi? Miksi juuri meille kävi näin ja mitä kaikki ajattelevat meistä?

”Syyllisyys oli vaikeinta. Olimme siskoni kanssa lapsena ja nuorena todella läheisiä. Mietin, että jos vaikka kiusasin häntä liikaa ja vein häneltä itsetuntoa. Olisinko voinut estää tämän?” – Läheinen

”Kun joku kysyi minulta, mitä perheellemme kuului, ajattelin heti, että nyt tuo tietää pelaamisesta. Aloin epäillä kaikkia ihmisiä. Olin kuitenkin tottunut siihen, että minulla oli yleensä mukavaa kerrottava perheestämme. Nyt nuo kaikki mukavat jutut jäivät tämän musertavan häpeän alle.” – Läheinen

Näistä tunteista on tärkeä puhua toisten kanssa. Saman kokeneet ja ammattilaiset ymmärtävät sinua hyvin, mutta toki muillekin ihmisille puhumisesta on apua.

Voit olla yhteydessä meihin joko soittamalla tai chattaamalla.

Muista myös, että elämässäsi on yhä kosolti hyviä asioita, joista kannattaa nauttia. Nyt jos koskaan sinun kannattaa huolehtia itsestäsi. Voisit vaikka luoda sisäisen huoneentaulun: ”Teen joka päivä ainakin yhden asian, josta minulle tulee hyvä mieli.”

”Pahimpina aikoina uimahallista tuli minulle turvapaikka. Kun menin veteen, kaikki muu unohtui. Tunsin itseni ja oloni edes hetkisen verran keveäksi.”

Laita oma hyvinvointi etusijalle

Monet pelaajien läheiset tukahduttavat tunteensa, uppoavat huolehtimisen suohon ja unohtavat itsensä. Älä sinä unohda. Muista oma hyvinvointisi.

”Olen aina rakastanut pientä kasvimaatani, mutta nyt siitä on tullut varsinainen elämän keidas. Kun murheet painavat, pysähdyn ihailemaan kasvun ihmettä. Rikkaruohojen kitkeminen auttaa myös raivon hillitsemisessä.”

  • Piirroskuva naisesta ulkoiluttamassa koiraa.

    Fyysinen itsestä huolehtiminen

    Huolehdi hyvästä ravinnosta, ruokaile säännöllisesti
    Nuku ja lepää riittävästi
    Liiku omien mieltymyksiesi mukaan
    Tee rentoutusharjoituksia
    Hoida fyysisiä oireitasi ja sairauksiasi

  • Piirroskuvassa nainen valitsee vaatteita.

    Emotionaalinen itsestä huolehtiminen

    Kehu ja kiitä itseäsi
    Tee anteeksiantoharjoitusta
    Järjestä ja ota itsellesi aikaa
    Etsi ilon ja naurun aiheita
    Etsi kiitollisuuden aiheita

  • Piirroskuvassa nainen ja mies keskustelevat.

    Sosiaalinen itsestä huolehtiminen

    Hakeudu mukavien ja kannustavien ihmisten pariin
    Vältä negatiivisia ja tuomitsevia ihmisiä
    Selvitä tuen mahdollisuudet ja hae sitä
    Hakeudu vertaisryhmiin

  • Piirroskuvassa nainen joogaa.

    Henkinen itsestä huolehtiminen

    Tee mindfulness-harjoituksia, elä hetkessä
    Joogaa
    Hae hyvää tekeviä luontokokemuksia
    Hae hengellistä tukea, rukoile tai pyydä apua voimilta, joihin uskot

”Selaan usein kännykästäni kuvia, joissa hymyilen. Tämä pieni tapa auttaa minua uskomaan, että elämässäni tulee vielä parempia aikoja.”

”En jaksa enää!” Missä kulkevat sinun rajasi?

Usein sanotaan, että suhteessa ei pidä kestää minkäänlaista kaltoinkohtelua. Tämä on totta. Mutta kaltoinkohtelun rajat ovat meille kaikille erilaiset. Vain sinä pystyt määrittämään, mihin suostut ja mihin et. Selvää on, että ihmissuhteissa ei pidä koskaan sietää väkivaltaa.

Elämä rahapeliongelman kanssa siirtää sinut maailmaan, jossa käyt jatkuvaa kamppailua siitä, mikä on totta ja mikä valetta. Aluksi sinulla oli vain epäilys siitä, että hän ei puhu totta. Mitä pidempään pelaaminen on jatkunut, sitä vähemmän uskot ja luotat. Suret sitä, että rakas läheisesi on muuttunut: on entinen hän ja nykyinen hän. Tämä nykyinen valehtelee yhä useammin. Rahapelejä ongelmallisesti pelaavan ihmisen kuoren alla on kuitenkin edelleen se sama rakas läheinen.

Tärkein vastaus tulee itseltäsi

Siihen, miten paljon tai kauan muita vaikeuksia jaksat, ei ole yhtä oikeaa vastausta. Tärkein kysyjä ja vastaaja olet sinä itse. On vaikea jättää pulaan vaikeuksissa olevaa läheistä, mutta sinun kannattaa pysähtyä miettimään, mitä olet valmis kestämään. Joskus etäisyyden ottaminen on ainoa vaihtoehto.

Mitä kaukaisempi suhteesi pelaajaan on, sitä helpompaa sinun on ottaa etäisyyttä häneen. Ystävänä väsyt jatkuvaan rahan lainaamiseen sekä toisen henkiseen poissaoloon ja haluat ottaa etäisyyttä. Kummitätinä yrität parhaasi, mutta kun mikään ei tunnu auttavan, lakkaat kutsumasta häntä syntymäpäiväillallisille.


Ei ole väärin ajatella, että et jaksa enää ja haluat katkaista suhteen läheiseesi. Ei tarvitse ajatella, ettetkö voisi tehdä niin.

”Minä en jaksanut enää. Minun ei tarvinnut jaksaa. Olimme aina olleet kuin paita ja peppu, mutta rahapelaaminen tuli ystävyytemme väliin. Sanoin hänelle, että palataan asiaan, jos paremmat ajat koittavat. Onneksi ne tulivat. Onhan hän niin rakas ystävä.” – Läheinen

Vaikeinta rahapeliongelma on kestää läheisimmistä läheisimmän kanssa. Ja tuskallisinta on ottaa happea suhteessa häneen. Etäisyyden ottaminen voi joskus olla ainoa vaihtoehto, mutta ei aina. Jos vaikeanakin hetkenä pidät jonkun ajatuksen mielessä, se on tämä: sinullakin on rajasi. Mieti mitä jaksat.

Vain teoilla on merkitystä

Sinun ja pelaajan suhde ajautuu helposti anteeksi pyytämisen ja anteeksi antamisen kierteeseen. Anteeksi antaminen sinänsä on hieno asia, mutta siitä saattaa tulla suhteenne henkinen loukku. Pahimmillaan sana ’anteeksi’ menettää täydellisesti merkityksensä. Siitä tulee rutiini, joka vapauttaa pelaajan kerta toisensa jälkeen. Anteeksipyynnöllä ei voi kuitata kaikkea. Vain teoilla on todellista merkitystä.

Harjoituksia stressinhallintaan

YouTubesta löytyy Mielenterveystalon ja Mieli ry:n julkaisemia rentoutusharjoituksia.

Katso rentoutusharjoituksia YouTubessa