Miten puhua lapselle perheen rahapeliongelmasta?
Lapsenkin kanssa voi puhua pelaamisesta ja perheessä olevasta peliongelmasta hänen ikätasonsa huomioon ottaen. Lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen kertomaan, että hänellä ei ole hätää: arki jatkuu tavallisena ja vanhemmat selvittelevät asioita. Apua kannattaa hakea koko perheelle, kun rahapelaaminen vahingoittaa perheessä aikuisten välejä tai aikuisen ja lapsen suhdetta.
Lapselle kannattaa kertoa perheen peliongelmasta ikätasoisella tavalla, sillä lapsi huomaa herkästi vanhempien huonovointisuuden, vaikka ei osaisi vielä sanoittaa kokemustaan.
Lapselle on hyvä kertoa, että muuttunut tilanne ja aikuisten ongelmat eivät ole koskaan hänen vikansa.
Hänen ei tarvitse murehtia asiaa, joka on aikuisten vastuulla, mutta hänellä on lupa kysyä ja kertoa, jos asia myöhemmin vaivaa mieltä. Haastavassa tilanteessa tukea perheelle voi hakea esimerkiksi perheneuvolasta ja ottamalla yhteyttä hyvinvointialueen perhetyön sosiaaliohjaajiin.
Lapsi vaistoaa aikuisten tunnetilat herkästi
Usein ajatellaan, että lapset eivät tiedä vanhempien ongelmista.
Lapset ovat kuitenkin tarkkoja ja viisaita, ja huomaavat yleensä enemmän, kuin aikuiset arvaavatkaan.
Pieni perheenjäsen on voinut keksiä aikuisten poissaolevuudelle tai kireydelle oman selityksensä, ja koska lapsen ajattelu on vielä minäkeskeistä, syyttää hän tilanteesta usein itseään. Hän voi yrittää omalla käytöksellään säädellä rakkaan aikuisen mielialaa ja pyrkiä olemaan mahdollisimman kiltisti ja vähäksi vaivaksi, jotta vanhemman ei tarvitsisi enää olla surullinen ja kireä, ja tiuskia hänelle.
Lapsi saattaa lakata pyytämästä ja toivomasta tarvitsemiaan ja haluamiaan asioita, koska on kuullut aikuisten rahahuolista riitelemistä. Hänelle ei ole ehtinyt vielä muodostua sitä käsitystä yhteiskunnasta ja maailmasta, mikä aikuisilla on: Pienen lapsen ajattelussa esimerkiksi aikuisen ääneen puuskima huoli ruuan tai rahan loppumisesta voi tarkoittaa konkreettista nälkäkuoleman uhkaa.
Yleensä lapset kuulevat rahasta riitelyn, vaikka vanhemmat haluavat luulla toisin.Lapsen on tärkeää myös kuulla, että aikuiset pystyvät sopimaan riidan. Jos aikuiset ovat loukanneet tai nimitelleet toisiaan lasten kuullen, on lapsille hyväksi kuulla myös anteeksipyytäminen.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen
Pelaamiseen avun hakeminen on tärkeää myös lapsen kannalta
Kun ottaa lapsen kanssa puheeksi aikuisen pelaamisen, antaa samalla lapselle luvan ja tilaisuuden ilmaista myös omia huoliaan ja tunteitaan. Parhaimmillaan lapsi saa mallin, että vaikeista asioista voi puhua, jokainen erehtyy joskus, ja niistäkin tilanteista voi selvitä ja saada apua. On tärkeää, että kaikista lapselle tärkeistä aikuisista puhutaan kunnioittavaan sävyyn ja riitaisessakaan tilanteessa perheen aikuiset eivät lähde mustamaalaamaan toisiaan.
Lapsi tarvitsee ennen kaikkea turvallisuuden tunnetta, hoivaa ja suojaa.
Jokainen kaipaa empaattista kuuntelijaa vaikeissa elämäntilanteissa, myös perheen aikuinen. Lasta ei silti saisi käyttää omien tunnekokemusten purkamiseen, koska vanhemman kuuntelijana ja lohduttajana toimiminen kääntää helposti roolit nurin perheessä. Aikuisen vastuulla on hakea apua itselleen. Se kertoo hyvästä vanhemmuudesta ja koituu lastenkin parhaaksi.
Jos sinusta tuntuu liian vaikealta ratkoa perheen peliongelmia, voit hakea tukea oman kuntasi palveluista, esimerkiksi perheneuvolasta. Voit myös etsiä jonkun luotettavan aikuisen kuuntelijan. Voit aina soittaa tai chatata Peluuriin. Myös Pelirajaton, Pelituki ja Nimettömät Pelurit järjestävät vertaistoimintaa läheisille (Pelirajaton) ja pelaajille (Pelirajaton ja GA), jota kautta voi saada aikuista vertaistukea.
Erilaisia tukipalveluita vanhemmuuteen ja perheille
Vanhemmuuden tukipalveluita:
https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/vanhempainpuhelin/
Teksti: Minna, Peluurin asiakastyöntekijä
Lähteet:
Riippuvuus perheessä - Järvinen-Tassopoulos & Pirskanen. Gaudeamus 2021
Gambling Harm Experienced by Children Exposed to Parental Gambling: An Online Survey of Australians - Suomi, Lucas, Dowling & Delfabbro. J Gambl Stud. 2023 May 7. doi: 10.1007/s10899-023-10211-4.