Vastaanotolla ollaan tärkeän äärellä
Otso Saariluoma työskentelee Vantaan kaupungin psykologina Peliklinikan avohoidossa. Avohoidon työntekijät antavat keskustelutukea ja hoitoa raha- ja digipelejä ongelmallisesti pelaaville sekä heidän läheisilleen. Avohoidon palveluun voivat hakeutua täysi-ikäiset helsinkiläiset, vantaalaiset ja kauniaislaiset.
Kerro yhdestä työpäivästäsi?
Minulla on tyypillisesti päivässä viitisen asiakasvarausta. Perustyöni on nimenomaan asiakkaiden vastaanottamista ja hoitamista kasvokkain tai näin korona-aikaan myös etäyhteyksillä.
Mikä sinulle on tärkeintä työssäsi?
Itselleni tärkeintä on yrittää tarjota asiakkaalle henkinen tila omien ongelmien jäsentämiseen ja tutkimiseen.
Mikä työssäsi tuo onnistumisen tunteen?
Palkitsevinta työssäni on se, kun vastaanotolla on tunne siitä, että jokin elää ja liikkuu. Ollaan jonkin tärkeän äärellä. Oli tilanne sitten muutoin kuinka helppo tai vaikea tahansa.
Millaista asiakastyö on avohoidossa?
Peliklinikan avohoidossa pyrimme löytämään asiakkaan ongelmiin ratkaisuja ja uutta ymmärrystä. Hoito alkaa kolmen kerran alkuarviojaksolla, jonka aikana laaditaan suunnitelma hoidon mahdollisesta jatkosta.
Kenelle palvelu on suunnattu?
Palvelu on tarkoitettu kaikille, jotka kokevat huolta omasta tai läheisen pelaamisesta tai netinkäytöstä haittaa itselleen ja haluaisivat jonkinlaista muutosta tilanteeseen.
Mikä on suhteesi pelaamiseen omassa elämässäsi?
Olen itse pelannut aina paljon erilaisia pelejä ja olen edelleenkin esimerkiksi melko intohimoinen lautapeliharrastaja. Rahapelit eivät kuitenkaan ole koskaan oikein kuuluneet omaan pelivalikoimaani.
Miksi olet hakeutunut töihin pelihaittapuolelle?
Peliongelmista kiinnostuin kohdatessani rahapeliongelmista kärsiviä ihmisiä päihdepoliklinikan psykologina. Koen, että riippuvuudet ilmiönä opettavat elämästä paljon sellaista, mikä yleistyy laajalle näiden ilmiöiden ulkopuolelle.
Miten palaudut työpäivän aikana ja työpäivän jälkeen?
Työpäivän aikana parasta palautumista on jutustelu työkavereiden kanssa. Vapaa-ajalla työn vastapainona itselläni on tyypillisesti ollut liuta luovia tai heittäytyviä harrastuksia, kuten improvisaatioteatteri ja erilaiset roolipelit. Korona-aika on rajoittanut harrastevalikoimaa, jolloin esimerkiksi juoksemisen merkitys on kasvanut.
Jos et tekisi tätä työtä, niin mitä tekisit?
Jos en olisi tässä työssä, voisin helposti nähdä itseni matalan kynnyksen mielenterveyspalveluissa.
Teksti: Henna Tarjanne-Lekola, Peluuri/ Peliklinikka
Kuva: Kati Koskenmäki-Towa
Peliklinikka-kokokonaisuuteen kuuluvat avohoito, Peluuri ja Tieto- ja tukipiste TIltti. Avohoidon vastaanotolla voi keskustella ongelmallisesta raha- tai digipelaamisesta, netin liikakäytöstä tai kartoittaa avun tarvetta ammattilaisen kanssa. Peliklinikka sijaitsee Helsingin Hakaniemessä.
Otso Saariluoma on haastateltavana Mielitekoja-podcastien rahapelaamista käsittelevässä sarjassa: 2. Rahapeliriippuvuus pähkinänkuoressa ja 3. rahapeliriippuvuus ja pelaajan läheiset.
Töissä Peliklinikalla juttusarja esittelee Peliklinikan ihmisiä ja toimintoja. Aiemmin ilmestyneet jutut:
Oma pelikokemus tuo ymmärrystä pelihaittatyöhön, Sanni Nuutinen, Restart